Řeckou Soluň čeká kvůli nevybuchlé bombě největší evakuace po druhé světové válce

V Řecké Soluni se připravují na největší evakuaci v poválečné historii. V sobotu kvůli nevybuchlé bombě z druhé světové války přemístili na tři sta ležících pacientů a hendikepovaných lidí. V neděli je bude následovat dalších 72 tisíc obyvatel města.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ankara. Turečtí vojáci hlídkují poblíž místa, kde explodovala bomba v zaparkovaném autě

Ankara. Turečtí vojáci hlídkují poblíž místa, kde explodovala bomba v zaparkovaném autě | Zdroj: Reuters

"Budou nachystány autobusy a všichni, ti kdo nebudou mít kam jít, budou umístěni do veřejných místností." Popsal přípravy Čech žijící v Soloni Christos Pampoukidis.

Podle místních úřadů sanitky začaly odvážet 320 ležících a hendikepovaných osob. Dle guvernéra řecké provincie Centrální Makedonie Apostolose Tzitzikostase, je evakuace kvůli bezpečnostnímu riziku povinná. Sdělil, že jde o naprostou řeckou premiéru co do počtu evakuovaných, protože: "V tak hustě obydlené oblasti v Řecku ještě nikdy nebyla žádná bomba nalezena."

Úřady chtějí do nedělního večera evakuovat všechny lidi v okruhu dvou kilometrů. Vyklidí zhruba tři městské čtvrti i nedaleký uprchlický tábor. Na přesun obyvatel bude dohlížet víc než tisícovka policistů a přerušená bude i doprava. Dělníci našli čtvrt tunovou bombu pod čerpací stanicí při výkopových pracích minulý týden. Zneškodnění pumy a její přesun na vojenskou střelnici může podle armády zabrat až dva dny.

Prefektura počítá s tím, že likvidace může trvat až do noci, armádní mluvčí generálního štábu armády to ale nepotvrdil. "Nevíme, co najdeme. Zneškodnění a přesun na vojenskou střelnici může zabrat i dva dny," řekl. Vojsko zatím ani neví, jaká armáda bombu shodila a kdy.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme