Rusové vidí za nelétáním Britů do Šarm aš-Šajchu politiku. Egypt se bojí úbytku turistů

Britské rozhodnutí přerušit letecké spojení s egyptským Šarm aš-Šajchem nenašlo u Egypťanů pochopení. Egypt míní, že opatření, které Britové zavedli kvůli obavám z terorismu, je unáhlené a mohlo by poznamenat turistický průmysl v zemi. A výhrady zaznívají i z Ruska. Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov považuje britský krok za vyjádření nesouhlasu s postupem Ruska v Sýrii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká Británie se rozhodla přerušit letecké spojení se Šarm aš-Šajchem v souvislosti se sobotním neštěstím, při němž se na Sinajském poloostrově zřítilo ruské letadlo.

Stroj, v jehož troskách zahynulo všech 224 lidí, startoval právě z letoviska Šarm aš-Šajch.

Přehrát

00:00 / 00:00

O britském rozhodnutí přerušit letecké spojení s egyptským letoviskem Šarm aš-Šajch mluvil londýnský zpravodaj ČRo Jiří Hošek

I když není zcela jasné, co nebo kdo za pád airbusu může, Britové považují za pravděpodobné, že se mohlo jednat o teroristický útok a mají pochyby o tom, že je letiště v egyptském letovisku bezpečné.

„Sinajská skupina IS se přihlásila k odpovědnosti za pád ruského letadla hned po havárii. Prověřili jsme všechny dostupné informace včetně tohoto oznámení a dospěli jsme k závěru, že je to velmi pravděpodobné,“ uvedl bristký ministr zahraničí Philip Hammond.

V Šarm aš-Šajchu je teď tým britských specialistů, kteří prověřují bezpečnostní procedury na letišti.

České MZV zatím nezpřísní varování pro cesty do Egypta

Číst článek

Podle Philipa Hammonda by se dnes právě oni, zástupci britských leteckých společností a egyptské úřady měli dohodnout na mimořádných opatřeních, která by nejspíš už zítra umožnila obnovit odlety britských strojů ve zvláštním režimu, kdy by byla zajištěna mimořádná kontrola lidí, zavazadel a samotných letadel. Obnovení letů v normálním režimu však může být otázkou až týdnů.

Současně britská vláda pracuje na nouzovém scénáři, že by musela své občany z Šarm aš-Šajchu v krajním případě evakuovat. Čísla se poněkud rozcházejí, podle některých zdrojů by však mohlo být v Šarm aš-Šajchu až 20 tisíc britských turistů.

Egypt od samého začátku trvá na tom, že je předčasné spekulovat o příčině neštěstí, dokud nebude ukončeno vyšetřování. Ministr zahraničí Samí Šukrí stanici CNN řekl, že je překvapen oznámením Londýna, že za pádem letadla je bomba.

Trosky ruského letadla, které se zřítilo na Sinaji | Foto: Reuters

„Musí se to zjistit vyšetřováním a nelze přijímat opatření, která mohou mít nepříznivé dopady. Mnoho Egypťanů je zcela závislých na cestovním ruchu,“ řekl ministr.

Shodou okolností dnes egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zahajuje návštěvu Velké Británie a dá se předpokládat, že téma bude jedno z hlavních při jeho setkání s britským premiérem.

Vláda Davida Camerona si uvědomuje, že omezení leteckého spojení může uškodit vztahům s Egyptem, ale zdůrazňuje, že bezpečnost britských státních příslušníků je pro ni naprostou prioritou, z níž nehodlá slevit.

Pád ruského letadla na Sinaji možná způsobila bomba. Britové ruší lety z Egypta

Číst článek

Zajímavá reakce na britské rozhodnutí zazněla z Ruska. Šéf zahraničního výboru horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov označil krok Britů za projev nesouhlasu Londýna s ruskými vojenskými akcemi v Sýrii.

„Existuje geopolitický nesouhlas s ruskými akcemi v Sýrii,“ citovala ho agentura RIA Novosti. Kroky Británie považuje za předčasné také část ruského tisku. Londýn takovou interpretaci odmítá.

I šéf ruského leteckého úřadu Rosaviace Alexandr Neraďko přišel s poněkud konfrontační notou, když prohlásil, že kdyby se vyšetřování ubíralo cestou vymýšlení verzí a jejich následného dokazování, zopakoval by se způsob vyšetřování boeingu sestřeleného nad východní Ukrajinou (nizozemští vyšetřovatelé před časem oznámili, že let MH17 nad Ukrajinou sestřelila raketa Buk, Rusové to zpochybňují, pozn. red.).

Oficiálně zatím Rusko žádnou verzi vysloveně nevyloučilo. Neraďko uvedl, že zvláštní skupina bude na letišti v Šarm aš-Šajchu prověřovat, jestli se výbušnina mohla na palubu letadla dostat.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme