Češi hledají nového lídra Davis Cupu. Ambice má Jiří Veselý

Daviscupový tým táhla po dlouhé době úplně nová hráčská dvojice Jiří Veselý a Jan Šátral. Když se ale sečetly poslední výsledky, postavení v žebříčku a malé zkušenosti jednotlivých tenistů, jasná porážka v Austrálii a pád do baráže ani trochu nepřekvapí. Lámat nad nešťastníky pomyslnou hůl není zřejmě na místě, je to totiž stále to nejlepší, co po generaci Tomáše Berdycha Česko momentálně má.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tenista Jiří Veselý

Český tenista Jiří Veselý | Zdroj: Reuters

Radek Štěpánek je i v osmatřiceti letech stále oddaný týmové soutěži, ale v cestě mu často překážejí zdravotní potíže. Lukáš Rosol, který tolik vypomohl v posledních letech, teď nemá dřívější formu. A účast Tomáše Berdycha lídra zlaté éry a stále nejlepšího českého singlisty, už bude spíše příležitostná. Jen když bude nejhůř v duchu Blanických rytířů, takže je tu nová generace.

Má velkou touhu reprezentovat, ale zatím ji schází kvalita a také silný lídr. Jiří Veselý by jím mohl, měl a chtěl být, ale někdejší juniorský grandslamový šampion a nejlepší hráč světa přešlapuje delší dobu na místě. V daviscupovém týmu chce být oporou, jenže sám se zrovna nemá o co opřít. I proto pak přicházejí zklamání podobná těm posledním australským.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatou éru českých tenistů v Davis Cupu teď vystřídala doba barážová a není jisté, jak bude vypadat to další období

„Základ musí být samozřejmě položený a na tom se pak dá stavět. Sebevědomí, všechno a já myslím, že v Davis Cupech je sebevědomí obzvlášť důležité, protože člověk nese velkou zodpovědnost. Když není v pohodě, tak se to může projevit v důležitých momentech,“ říká český tenista a třeba teď v Austrálii se to také v úvodním klíčovém duelu projevilo.

Přitom talent Jiří Veselý má, dva roky zpátky vyhrál turnaj v Aucklandu a někdejší grandslamový šampion Pate Cash o něm mluvil jako o hráči budoucnosti. Dokázal zdolat v té době skoro neporazitelného Srba Novaka Djokoviće, loni ve Wimledonu porazil Dominika Thiema.

Právě na tomto Rakušanovi ale také vidí, jak moc mu někteří vrstevníci a soupeři z juniorských let odskočili. Třeba s Thiemem se srovnává odmalička, a zatímco dlouhá léta na tom byly oba hodně podobně, teď jde o zástupce šesté a nejlepší světové desítky.

Důležitý je pohyb

„Skvěle se hýbe, což si myslím, že v tom je markantní rozdíl, na čem já musím určitě zapracovat. Pohyb je v dnešní době podle mě priorita číslo jedna, aby člověk mohl být kvalitní hráč. To vidíme, že všichni hráči v desítce, i když jsou vysocí, tak skvěle hýbou. Každý máme nějaký vývoj a já stále věřím, že patřím někam jinam, než tam kde jsem,“ myslí si Jiří Veselý, a aby to dokázal, potřebuje být také zdravý, což v minulých letech úplně neplatilo.

„Momentálně zdravý jsem, což je samozřejmě to nejdůležitější. Tak nějak jsem si zvyknul, že tenisová kariéra je na takových vlnách. Když budu trpělivý a budu na sobě tvrdě pracovat, tak si myslím, že se to dřív nebo později musí projevit. Hru na to mám, je potřeba tomu ještě přidat něco navíc, aby se to projevilo.“

A pokud bude Jiří Veselý spokojený s individuální kariérou, pak může být i daviscupovou oporou a týmovým lídrem. I víkend v Austrálii ukázal, že obráceně to nefunguje.

Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme