Federer se s Nadalem ve finále grandslamu utká po šesti letech. Oběma prospěla pauza

Po šesti letech se v grandslamovém finále utkají Švýcar Federer a Španěl Nadal. Dva nejúspěšnější tenisté profesionální éry a velcí rivalové minulé dekády si zahrají o titul v mužské dvouhře Australian Open. A oba za to vděčí i přestávce, kterou v minulé sezoně udělali.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rafael Nadal při oslavě postupu do finále Australian Open

Rafael Nadal při oslavě postupu do finále Australian Open | Zdroj: Reuters

Když Roger Federer a Rafael Nadal loni v říjnu na Mallorce slavnostně otevírali akademii španělského tenisty, troufli si při tom jen na pár exhibičních úderů.

„Já jsem chodil jen na jedné noze a on měl zraněné zápěstí,“ vzpomněl si teď Švýcar před finálovým zápasem v Melbourne na dobu, kdy majitelé dohromady jednatřiceti grandslamových titulů ze singlu, překonávali období bez tenisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejspíš nikdy neměl tolik času na přípravu jako teď, říká o Federerovi tenisová legenda Rod Laver

Zdravotní přestávku ohlásili nezávisle na sobě. Federer přestal hrát po Wimbledonu a Nadal ukončil sezonu v Asii, krátce po US Open, i když to mohl vzhledem k častým potížím udělat i mnohem dříve.

„Jsem pozitivní člověk, ale poslední rok byl těžký. Když cítíte, že můžete hrát velmi dobře, ale musíte odjet z Roland Garros bez toho, že vlezete na kurt… Pamatuji si, že jsem cestou autem na hotel brečel. To byl těžký moment,“ přiznal Nadal.

„Zkusil jsem ale tvrdě dřít, abych mohl hrát na olympiádě. Riskoval jsem, protože to je pro mě speciální akce, a kdybych se musel rozhodnout znovu, zase bych tam hrál. Reprezentovat zemi je pro mě důležité. Nakonec to pro mě byly skvělé hry, se zlatou medailí v deblu, byl jsem blízko medaili v singlu.

Pak jsem hrál na US Open, docela to šlo, ale po turnaji už jsem cítil, že to už ruka nezvládá. Musel jsem přestat hrát. Myslím, že to bylo dobré rozhodnutí,“ řekl Rafael Nadal a také Roger Federer si své rozhodnutí mohl pochvalovat.

Souboj sester Williamsových v Melbourne vyhrála Serena. Získala rekordní 23. grandslamový titul

Číst článek

Podle nejlepšího tenisty v době před Open érou Roda Lavera, moc rozumnějších rozhodnutí zřejmě Švýcar v kariéře neudělal.

„Vyřešil potíže s kolenem a dostal se zpátky, i když byl mimo šest měsíců. Pracoval ale tvrdě a myslím, že to byla ta nejlepší věc pro jeho kariéru. Nejspíš nikdy totiž neměl tolik času na přípravu jako teď,“ myslí si Rod Raver.

I díky tomu, že Rafael Nadal a Roger Federer obětovali část sezony pro to, aby zachránili ty příští, teď mohou noviny tisknout titulky 'Pohádkové finále' či 'Australský sen'.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme