Rychleji se učila Kristýna, vzpomíná trenérka na začátky sester Plíškových

Ještě nikdy na tom zřejmě nebyl ženský tenis v Česku tak dobře jako teď. Fedcupový tým je už několik měsíců první na světě a vůbec poprvé jsou v individuálním žebříčku tři hráčky v nejlepší patnáctce. Za tím vším stojí ohromná obětavost rodičů, péče velkých center, ale také často opomíjená práce trenérů, kteří děti dokážou správně naučit technicky náročné údery. Jako třeba Zuzana Rolenčíková z Litvínova, která předávala základy i sestrám Plíškovým - Kristýně a dnes už 13. hráčce pořadí WTA Karolíně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kristýna (vlevo) a Karolína Plíškovy na Australian Open

Kristýna (vlevo) a Karolína Plíškovy na Australian Open | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

Místnost o velikosti školního kabinetu je plná fotografií, diplomů a pohárů.

Některé jsou i z doby, kdy školačky z Loun Karolína a Kristýna Plíškovy právě sem - na dvorce litvínovského LTC Chemopetrol - za Zuzanou Rolenčíkovou, tehdy ještě Vodákovou, v doprovodu své maminky Martiny jezdívaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

S tenisovou trenérkou Zuzanou Rolenčíkovou mluvil o začátcích sester Plíškových reportér Jaroslav Plašil

„Tenkrát přišla Michaëlla Krajiceková, která bydlela v Lounech, s tím, že jsou u nich dvojčátka, která by také chtěla do Litvínova. Holky byly půl roku u kolegyně ve školičce, kterou ale díky své šikovnosti rychle přeskočily. Pak jsem je začala trénovat já,“ vzpomíná na tenisové začátky dvojčat Zuzana Rolenčíková.

Trenérka učila Karolínu a Kristýnu základní údery včetně servisu. Právě podání má prvně jmenovaná podle mnohých odborníků technicky nejdokonalejší ze světové špičky.

„Do dneška si pamatuji na 9. 9. 1999. V tento magický datum se mnou v Litvínově ukončili spolupráci. Dala jsem totiž před finálovým zápasem jedné starší svěřenkyně přednost tréninku s holkami. Jejich táta za mnou přišel a domluvili jsme se, že budu za holkami dojíždět do Loun,“ popisovala Rolenčíková.

Tenistka Karolína Plíšková dál stoupá žebříčkem WTA, už je třináctá

Číst článek

Měla na starosti jen sestry Plíškovy. „Měli jsme tak dost času na trénink všech úderů,“ podotkla trenérka, na kterou pak postupně navazovali další trenéři.

Techniku už dvojčatům měnit nemuseli, jak nedávno prozradila Karolína, v tuto chvíli úspěšnější ze sesterské dvojice. Ještě před pár lety na tom byly s Kristýnou podobně.

Zuzana Rolenčíková, tenisová trenérka z Litvínova | Foto: Jaroslav Plašil

Obě vyhrály krátce po sobě grandslamovou juniorku, ale hlavně v posledních dvou letech se výsledkově rozešly, takže je teď dělí zhruba stovka míst ve světovém žebříčku.

„Když byly holky malé, tak údery se rychleji učila Kristýna, byla talentovanější. Kája zase byla pracovitější, z mého pohledu je jen otázkou času, kdy za ní Kristýna vylétne. Už jen to, že ví, že to ségra dokázala, je pro ni obrovské plus,“ tipuje Rolenčíková, jedna z důležitých postav v kariéře tenisových dvojčat.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme