K ISS letí nejstarší žena na cestě do kosmu. Mezinárodní stanici bude velet podruhé

Z kazašského kosmodromu Bajkonur ve čtvrtek odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) kosmická loď Sojuz MS-03 s tříčlennou posádkou. Tu tvoří ruský kosmonaut Oleg Novickij, americká astronautka Peggy Whitsonová a zástupce Evropské kosmické agentury (ESA), Francouz Thomas Pesquet. Přistání na ISS je plánováno o dva dny později.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Raketa Sojuz s tříčlennou posádkou odstartovala z kosmodromu Bajkonur

Raketa Sojuz s tříčlennou posádkou odstartovala z kosmodromu Bajkonur | Zdroj: Reuters

Trojice se připojí ke stávajícím obyvatelům ISS - kosmonautům Sergeji Ryžikovovi a Andreji Borisenkovi a astronautovi Shaneovi Kimbroughovi. Doplní tak posádku orbitálního komplexu na obvyklých šest členů. Nahradí Američanku Kathleen Rubinsovou, Rusa Anatolije Ivanišina a Japonce Takuju Ónišiho, kteří se na Zemi vrátili 30. října.

Whitsonová, Novickij a Pesquet stráví na oběžné dráze kolem Země šest měsíců. Američanka Whitsonová se přitom stane první ženou, která bude Mezinárodní vesmírné stanici velet už podruhé. Poprvé měla možnost v roce 2007, kdy se také stala vůbec první ženou v této funkci. Zároveň je ve svých 56 letech podle Reuters nejstarší a nejzkušenější ženou, která letí do vesmíru.

Na obloze se po téměř 70 letech objeví superúplněk. Další bude v roce 2034

Číst článek

Podle agentury se Whitsonová zároveň o půl roka, kdy se vrátí na zem, stane americkou rekordmankou v celkovém počtu hodin strávených ve vesmíru. Překoná tak kosmonauta Jeffa Williamse, který v kosmu dohromady strávil 534 dní.

Francouz ve službách ESA na středeční předletové tiskové konferenci řekl, že s sebou na ISS bere i speciality francouzské kuchyně, jako jsou naložená kachní prsa, hovězí jazyk s játry či drůbeží maso na houbách. Prý se s Whitsonovou domluvili, že ona připraví slavnostní vánoční menu a on silvestrovské. Novickij se prý pasoval na vrchního ochutnávače.

Cesta nepotrvá obvyklých šest hodin, nýbrž dva dny, protože se stále ještě prověřují nové systémy, jimiž je vybavena modernizovaná řada ruských kosmických lodí s označením MS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme