V Kroměříži začíná unikátní výstava inspirovaná Tizianovým obrazem Apollo a Marsyas

Více než stovka tuzemských výtvarníků se nechala inspirovat Tizianovým dílem Apollo a Marsyas. Zřejmě nejcennější obraz na území České republiky zapůjčil kroměřížský zámek na letošní sezonu do New Yorku. Místo něj zaplnila ode dneška zámek i nedalekou Galerii Orlovna díla Borise Jirků, Vladimíra Kokolii, Jaroslav Róny a další, zhruba stovky, umělců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Memento Tiziani

Memento Tiziani | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

Expozice dostala název Memento Tiziani a v mnoha ohledech je unikátní. Kroměřížský zámek totiž připomíná variacemi na obraz Apollo a Marsyas i 440. výročí úmrtí italského malíře Tiziana Vecellia.

V zámku je zatím necelá polovina výstavy, další podstatná část je instalována v Galerii Orlovna, říká kurátor kroměřížské zámecké sbírky Miroslav Kindl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více než stovka umělců vystavuje v Kroměříži díla inspirovaná Tizianovým obrazem Apollo a Marsyas

„Umělce jsme oslovili s tím, aby se inspirovali Tizianem a Ovidiem. Většina umělců se inspirovala přímo Tizianovým kroměřížským dílem, to znamená výjevem Apolla a Marsyas.“

„Spektrum uměleckých výrazů jsme chtěli mít co nejširší, takže jsme oslovovali umělce, o kterých víme, že tvoří spíše realisticky, ale i ty, kteří si libují spíše v abstraktní malbě,“ dodává Kindl.

Oslovení umělci nemuseli dodržovat žádná zvláštní pravidla, nešlo totiž o soutěž. Nejzásadnější podmínkou byl jednotný rozměr díla.

„Nikoho jsme nediskvalifikovali, jediné, co jsme museli vyřadit, bylo, že někteří umělci byli až příliš iniciativní a ty obrazy namalovali třeba dva, takže jsme pak vybrali jeden. Snažili jsme se, aby všichni umělci měli stejné podmínky,“ vysvětluje kurátor.

Oslovit stovku umělců je dost neobvyklý systém, se kterým se v Česku na výstavách málokdy setkáme. Podle Miroslava Kindla jde za posledních 30 let o největší přehlídku monotematické výstavy současného umění.

Unikátní výstava v Kroměříži s názvem Memento Tiziani | Foto: Pavel Sedláček

Jednomu obrazu se ale přece jen dostane pocty navíc, zaujme totiž místo původního Tizianova obrazu Apollo a Marsyas, který je teď na výstavě v New Yorku. „Vybrali jsme obraz Radovana Paucha, ale výběr byl neskutečně težký,“ dodává Kindl.

Výstava Memento Tiziani potrvá v kroměřížském zámku a Galerii Orlovna do 15. září.

Pavel Sedláček, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme