Žena, která objevila Kupku. Mecenáška umění Meda Mládková slaví 95 let

Pomyslných 95 svíček na narozeninovém dortu dnes sfoukne sběratelka umění Meda Mládková. Patří k nejvýznamnějším českým mecenášům. Když se vrátila po listopadovém převratu ze Spojených států zpět do vlasti, na pražské Kampě v roce 2003 otevřela muzeum s cennou sbírkou Františka Kupky. Dnes má hodnotu asi 30 milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběratelka umění a zakladatelka Muzea Kampa Meda Mládková slaví 95. narozeniny

Sběratelka umění a zakladatelka Muzea Kampa Meda Mládková slaví 95. narozeniny | Zdroj: ČTK

Když Meda Mládková koupila před více než půl stoletím první obraz přímo od Františka Kupky, málokdo tušil, že se za jeho díla budou na aukcích platit miliony korun.

„Skoro každý umělec se stal slavným až po smrti a Kupka také. A to ještě trvalo mnoho let, než se mi to podařilo. Co já jsem všechno pro Kupku všechno udělala, to vůbec nikdo neudělal. Já můžu říct opravdu s čistým svědomím, že nebýt mě, tak Kupka nebyl, kde je dneska,“ říká Meda Mládková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sběratelce a mecenášce umění Medě Mládkové je 95 let. O svých úspěších mluvila s Michaelou Veteškovou

Rozsáhlou kolekci Kupkových děl založila společně s manželem Janem Mládkem, když žili v Paříži. Postupně ji doplňovali o další umělce.

Už sice bydleli ve Spojených státech amerických, ale přáli si, aby jednou jejich kolekce byla v Praze. Místo pro svou sbírku našla Meda Mládková v tehdy chátrajících Sovových mlýnech.

„Otevřela jsem 8. září, v den mých narozenin, takže tím si trošku odlehčím. Lidi samozřejmě počítají, kolik už mi je, když mě viděli před deseti nebo dvaceti lety. Ale já jsem zestárla s tím muzeem, takže mi to nevadí. Teď procházím a říkám si: Jak se mi to mohlo podařit?,“ ptá se mecenáška sama sebe.

Meda Mládková se narodila v Zákupech u České Lípy. V roce 1946 odešla do exilu, vystudovala ekonomii a později dějiny umění na pařížské Sorbonně. Provdala se za Jana Mládka, který byl jedním z prvních guvernérů Mezinárodního měnového fondu.

Muzeum Kampa, terasa - Nejlépe přístupná, včetně terasy, a snad i jediná, totálně bezbariérová galerie pro vozíčkáře je Muzeum Kampa. Je to i přesto, že je v pražské historické budově. | Foto: Jaroslav Beránek

Michaela Vetešková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme