McCain mění názor. 'Trumpovi hlas nedám kvůli jeho výrokům o ženách,' vzkázal

Republikánský senátor John McCain vzal zpět svou dříve deklarovanou podporu prezidentskému kandidátovi Donaldu Trumpovi. Názor změnil především kvůli jeho obscénním výrocích o ženách. Kritiku si Trump vyslechl i od jiných politiků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký senátor John McCain

Americký senátor John McCain | Foto: zdroj: Flickr, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

„Trumpovy ponižující a urážlivé výroky o ženách jsou neomluvitelné, žádná žena by neměla být diskriminovaná takovýmto nevhodným chováním. On sám ponese následky svého vystupování,” napsal na svých webových stránkách.

McCainovo vyjádření souvisí s videem z roku 2005, které tento týden uveřejnil The Washington Post. Trump na nahrávce vulgárním způsobem popisuje, jak sexuálně obtěžoval ženy. Vychloubá se také, že ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný.

McCainův hlas nedostane ani Clintonová

Ve svém prohlášení tvrdí, že i když nebyl Trump jeho favoritem, chtěl pro něj hlasovat, jelikož respektoval, že získal podporu u většiny delegátů.

„Moje manželka Cindy ani já nebudeme volit Trumpa. Nikdy jsem nehlasoval pro demokratického kandidáta, tudíž nebudu volit ani Hilary Clintonovou. Naše hlasy dáme jinému konzervativnímu republikánovi, který je hoden stát se prezidentem,” vysvětlil McCain v prohlášení.

Proti zámožnému realitnímu podnikateli se postavil i jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence, kterého by část republikánů ráda viděla na Trumpově místě v čele kandidátky.

Trump byl již dříve kritizován za sexistické a ponižující výroky na adresu žen, poznamenala agentura Reuters. Jeho manželka Melanie v sobotním prohlášení označila poznámky ze záznamu za "nepřijatelné a urážlivé". Dodala přitom, že omluvu svého chotě přijímá.

Clintonová se v noci na pondělí utká s Trumpem ve druhé ze tří předvolebních debat. První debata měla rekordní sledovanost a podle většiny Američanů v ní zvítězila Clintonová.

ČTK, Kateřina Golasovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme