Soud v Haagu osvobodil bývalého velitele bosenských jednotek

Odvolací soud při Mezinárodním trestním tribunálu pro bývalou Jugoslávii v Haagu osvobodil Bosňana Nasera Oriče. Ten byl v době útoků proti Srbům ve Srebrenici, v letech 1992 a 1993, velitelem jednotek v oblasti. Žaloba ho vinila, že nezabránil zločinům proti civilním osobám a žádala 18 let vězení. V Srbsku se proti osvobozujícímu rozsudku strhla bouře odporu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naser  Orič

Naser Orič | Zdroj: ČTK

Soudce oznámil, že nebylo možné prokázat Oričovu vinu. Podle soudu je ale nepochybné, že ke zločinům na srbském civilním obyvatelstvu ve Srebrenici a jejím okolí došlo. Informují o tom všechna srbská média.

Srbský prezident Boris Tadič označil rozhodnutí soudu za skandální. Podobné reakce se objevují napříč srbskou politickou scénou. Srbští soudci to považují za úder spravedlnosti.

Podle organizace pro nezvěstné a zabité ve Srebrenici se obětí stalo přes 1200 Srbů. V Srbsku se tvrdí, že důkazy o Oričově vině jsou známé, ale dva korunní svědci prý změnili výpověď.

Jaromír Janev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme