80 metrů letu, pak dopad do tmy. Chyba znamená ošklivý pád, říká Hudec o 'Velbloudích hrbech'

Nor Svindal už v cíli druhého sjezdu sezony Světového poháru trochu slavil, když ho o čtyři setiny sekundy nečekaně předjel Max Franz s vysokým číslem 26. Právě tenhle Rakušan je tedy dnešním vítězem ve Val Gardeně na severu Itálie. Jediný Čech v jihotyrolském středisku Jan Hudec se nakonec rozhodl závod vynechat. Před dvěma lety se tam totiž vážně zranil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aksel Lund Svindal přelétá Velbloudí hrby

Aksel Lund Svindal přelétá Velbloudí hrby | Zdroj: Reuters

„Velbloudí hrby se to nejmenuje náhodou. Vidíte, jak je trať hrbolatá. V roce 1980 začali lyžaři ty nerovnosti přeskakovat, rekord je přes 80 metrů. Je to nejvyšší a nejdelší skok ve Světovém poháru,“ vypráví rodák z Val Gardeny a trenér Karl Mussner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zákeřné "Velbloudí hrby" si zblízka prohlédl i reportér ČRo Jan Kaliba

Nejzrádnější pasáže slavných a nebezpečných sjezdů dostávají často jména podle zvířat. Nejprudší část trati v Kitzbühelu se jmenuje „Mausefalle“ – Past na myši. Ve Wengenu mají zase „Hundschopf“ – Psí hlavu. V Jižním Tyrolsku jsou pyšní na „Velbloudí hrby,“ které je potřeba překonat dlouhým a technicky náročným skokem.

„Každý rok v létě na sjezdovce pracujeme a vylepšujeme ji. Během let se i velbloudí hrby proměňují. Je to kouzlo o chlouba téhle trati. Ale je pravda, že tu bylo i hodně zranění,“ vypráví Mussner, v minulosti kouč dvojnásobné mistryně světa Isolde Kostnerové.

Vloni tu ošklivým pádem skončila sezona pro olympijského vítěze ze Soči Rakušana Matthiase Mayera, předloni si tu vážně poranil koleno také, dnes už český reprezentant, Jan Hudec.

S jedničkou jako pokusný králík

„Byl jsem silný, měl jsem velké sebevědomí. V tréninku jsme skákali hrozně vysoko, ten skok nebyl dobře postavený. Zmínil jsem se o tom a ti, co pracovali na trati, mi řekli, ať držím hubu a závodím, že to mají pod kontrolou. Vylosoval jsem si jedničku, to je vždycky takový pokusný králík,“ vzpomíná Hudec.

Tehdy ještě Kanaďan se bavil i s ředitelem závodu. „Ještě trenér mě seřval, ať se soustředím na závody, tak jsem jel. Skočil jsem přes 70 metrů, dopadl jsem na led a z velké výšky. Urazil jsem si kost a tak uvnitř krvácela. To byl konec sezony a začátek problémů, co mám teď,“ vysvětluje.

Prášek proti bolesti je pro lyžaře Hudce před závodem nutností

Číst článek

Při prohlídce závodníci jen pomalu kloužou po svahu, často se zastavují, nebo se vrací stromečkem o několik metrů nahoru. Diskutují s trenéry a provádějí na první pohled komické pohyby, jak si snaží danou pasáž zapamatovat. Nejvíc patrné je to právě před klíčovým skokem a nejatraktivnější částí trati ve Val Gardeně.

„Je to hrozně vysoká rychlost, přijíždí se tak ve 120 kilometrech v hodině. V té rychlosti je to jeden z největších skoků, je tam obrovská díra, možná pět metrů nad sněhem. Dopadá se do tmy a když se stane chyba, jsou tam ošklivé pády,“ popisuje Jan Hudec.

Čechokanaďan předloňský zážitek rozhodně nechtěl opakovat, navíc ještě není sžitý s novou značkou lyží a jednoznačným cílem je uspět v únoru na MS v Svatém Mořici, proto závod ve Val Gardeně vynechal.

Vyhrál Rakušan Max Franz, který si dojel pro první vítězství ve Světovém poháru v kariéře. Norského lyžaře Aksela Lunda Svindala porazil o čtyři setiny sekundy a ukončil 651 dní dlouhé čekání alpské velmoci na sjezdařský triumf v seriálu.

Hannes Reichelt přelétá Velbloudí hrby | Foto: Reuters

SP ve sjezdovém lyžování ve Val Gardeně (Itálie):
Muži - sjezd:
1. Franz (Rak.) 1:56,60, 2. Svindal (Nor.) -0,04, 3. Nyman (USA) -0,41, 4. Théaux (Fr.) -0,44, 5. Guay (Kan.) -0,56, 6. Kilde (Nor.) -0,61, 7. Ganong -0,62, 8. Bennett (oba USA) -0,63, 9. Mani (Švýc.) -0,65, 10. Fayed (Fr.) -0,73.
Průběžné pořadí sjezdu SP (po 2 z 9 závodů): 1. Svindal 140, 2. Jansrud (Nor.) 122, 3. Franz 110, 4. Théaux 95, 5. Fill (It.) 89, 6. Guay 85.
Průběžné pořadí SP (po 8 ze 37 závodů): 1. Hirscher (Rak.) 440, 2. Jansrud 322, 3. Pinturault (Fr.) 284, 4. Kristoffersen (Nor.) 224, 5. Svindal 220, 6. Kilde 178, ...82. Krýzl (ČR) 16.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme