Fenomén Pljuščenko titul neobhájil, přesto klobouk dolů

Od roku 1994 drželi ruští krasobruslaři na olympijských hrách neporazitelnost. Ta teď skončila. Američan Evan Lysacek porazil vracející se legendu Jevgenije Pljuščenka. Přesto výkon obhájce titulu zaslouží respekt.  

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jevgenij Pljuščenko

Jevgenij Pljuščenko | Zdroj: ČTK

Jeho návrat byl jednou z hlavních událostí loňského roku. Fenomenálního ruského krasobruslaře Jevgenije Pljuščenka omrzel po třech letech svět ledních revue a rozhodl se vrátit na světový trůn.

I když, jak sám tvrdí, obhajoba olympijského zlata z Turína nebyla nejsilnější motivací: „Prostě jsem si chtěl ještě zabruslit, dokázat si, že to jde. A zjistil jsem, že můžu vymýšlet nové programy. Můžu bojovat s nejlepšími, porážek se nebojím a přijmu jakýkoli výsledek na olympijských hrách," řekl Pljuščenko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fenomén Pljuščenko titul neobhájil, přesto klobouk dolů

Přesto šlo všechno jako na drátkách. Trojnásobný světový šampión vyhrál ruské mistrovství,  mistrovství Evropy a nakonec i volný program na olympijských hrách. Byť tentokrát jen o půl bodu před Američanem s českými kořeny Evanem Lysackem.

Okruh favoritů byl širší

Ačkoliv všichni viděli Rusa jako favorita, bývalý mistr Evropy Tomáš Verner byl v prognózách opatrnější: „Laická ani profesionální veřejnost ho nevidí jako úplně největšího favorita. Jsou tam i další kluci, kteří si mohou sáhnout na zlatou medaili, pokud zajedou kvalitní výkony. A to jsou z mého pohledu hlavně Daishuke Takahaši a Evan Lysacekek," tipoval Verner.

A opravdu, Lysacek zajel výbornou čistou volnou jízdu, přestože opět, jako v krátkém programu, vynechal čtverný skok. A bylo jasné, že Pljuščenko bude muset předvést nejlepší výkon od návratu na soutěžní led. Zajel také skvěle a výsledek měl být hodně těsný.

A také, že byl. Vítězí Američan. Na obhájce zbylo o bod stříbro. Pljuščenko sice neudržel zlato pro ruskou velmoc, přesto je jedním z hrdinů her. Jako první poválečný krasobruslař získal medaili na třech olympiádách v řadě.

Martin Hlucháň, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme