Jan Veselý: při přejezdu And je strašná zima

28. prosinec 2011

Za pět dní se začne psát už 34. kapitola legendy s názvem rallye Dakar. Nejtěžší rallye světa se pojede počtvrté v Jižní Americe. Tam se v roce 2009 přestěhovala, když musel být o rok dřív zrušen jubilejní 30. ročník kvůli hrozbám teroristických útoků v Africe, kde byla dakarská soutěž, lidově řečeno, doma.

Česká účast tentokrát nebude příliš bohatá. V prestižní kategorii osobních aut se na start nepostaví jediný český jezdec, mezi čtyřkolkáři bude o šesté dakarské vítězství usilovat Josef Macháček a v hodnocení motorek můžeme držet palce Janu Veselému. Český motorkář pojede Dakar už potřetí a stejně jako v předcházejících letech se nevyhnul hektickým dakarským přípravám.

„Dal jsem si takové předsevzetí, že to letos udělám tak, abych neměl s přípravou takový stres jako v minulém ročníku. Chtěl jsem se ho vyvarovat, a proto jsem s přípravou začal už někdy v květnu. Jenže dopadlo to jako každý rok. Poslední díly navigací a elektroniky, které byly pro tento ročník změněny, přišly tři dny před odjezdem. Příprava byla tedy opět hektická,“ říká motorkář Jan Veselý.

Pamatuji si, že náš poslední rozhovor na Dakaru 2011 byl o steaku, červeném vínu a o odpočinku po dakaru.

„Na to velice rád vzpomínám. Byl to můj druhý dojetý Dakar a také byl diametrálně rozlišný od toho prvního, kdy jsem nevěděl, jestli budu živý, nebo ne. Po absolvování ročníku 2011 jsem dojel a nic mi nebylo, takže jsem si dojez do cíle mohl pořádně užít.“

Jan Veselý po dojezdu rallye Dakar 2011

Kdy přišlo rozhodnutí jet rallye Dakar 2012?

„Rozhodnutí přišlo právě u toho steaku, o kterém jsme mluvili. Ročník 2011 se povedl a v té euforii jsme si řekli, že do toho jdeme znova,“ říká s úsměvem český motorkář Jan Veselý.

Už jste viděl trasu letošního ročníku, nebo si necháváte znalost trati až na cestu do Jižní Ameriky?

„Vím, že trať byla změna. Letos se jede z Argentiny do Peru, do Limy, kde je cíl. Myslím si, že trať bude zajímavá a detaily z tratě asi zatím neví nikdo. Trasa bude zřejmě překvapení.“

Na co se nejvíc těšíte a naopak netěšíte?

„Těším se na teplé počasí, protože jsem teplomilný člověk. Naopak se bojím přejezdu And, kde jedeme v nadmořské výšce pět tisíc metrů. V Andách musíme jet dvě stě kilometrů ve zhruba mínus deseti stupních, což je nepředstavitelné. Je to stejné, jako kdyby člověk sedl v zimě na motorku v Praze a jel do Brna. Taková noční můra,“ uzavírá český reprezentant Jan Veselý.

Jan Veselý u své motorky Yamaha WR450F
autor: jař
Spustit audio