Když mě dobiješ, déle vydržím

9. listopad 2010

Sezóna cenově výhodných zimních prohlídek je v plném proudu. Kromě všech manžet na podvozku, výfuku nebo případných úniků si určitě nechte zkontrolovat bod tuhnutí nemrznoucí směsi v chladiči a nezapomeňte na autobaterii. Její pravidelné dobíjení do maximální kapacity totiž výrazným způsobem zvýší životnost.

I v případě autobaterií totiž podle odborníků platí, že když se jim budeme věnovat preventivně, odvděčí se nám delší životností. Zatímco ten, kdo bude jezdit jen krátké trasy, parkuje venku a na baterii se nikdy ani nepodívá, o ni může přijít už po dvou, třech letech. Naopak při občasném dobití může jinému za stejných podmínek vydržet i osm let.

„Baterii zatěžujete nejvíc, když jezdíte krátké vzdálenosti. Pokud používáte vůz tímto způsobem, je dobré baterii změřit a případně dobít,“ radí Petr Mrňák z firmy Fastbox.

Spořílci si samozřejmě pro tyto případy už dávno pořídili domácí dobíječky a svůj vůz dobíjejí preventivně sami. Přitom je hřeje, že neplatí autoservisu za zátěžové testy ani za kondiční dobíjení akumulátoru. Tím spíš, že většina autobaterií dnes opravdu žádnou údržbu nepotřebuje – na dolévání destilované vody zapomeňte.

Autobaterie jsou v současné době z devadesáti procent bezúdržbové. Nemusí se do nich dolívat elektrolyt. Na druhou stranu se musí počítat s jejich omezenou životností.“ Podle zkušeností Petra Mrňáka se obvykle pohybuje kolem čtyř až šesti let.

Stejně jako v případě nákupu pneumatik platí, že u značkových výrobků máte vyšší jistotu než u levných supermarketových řad. „Sice zaplatíte vyšší cenu, ale můžete se spolehnout, že baterie vydrží kolem čtyř až šesti let.“

Na druhou stranu rozdíly v cenách značkových a neznačkových výrobků jsou velmi lákavé, přičemž délka zákonné záruky je stejná, dvouletá. „Autobaterii s kapacitou 55 ampérhodin můžete koupit od jednoho až téměř po dva tisíce korun.“

To byla řeč o bateriích do menších benzínových aut. Autobaterie pro dieselová nebo velkoobjemová auta jsou dražší.

„Pokud je doporučena například baterie s kapacitou 62 ampérhodin, ceny se pohybují zhruba kolem 2,5 tisíc korun,“ uzavírá Petr Mrňák.

S výběrem správné baterie vám v autopotřebách pomůže prodavač, což je mimochodem velká deviza proti supermarketům. K dispozici má seznamy aut a jejich motorizací, podle kterých doporučí vhodnou kapacitu autobaterie.

Pokud si myslíte, že kontrolu baterie nepotřebujete, že ji máte v bezvadném stavu, nebude od věci dát na zimu do kufru startovací kabely, a to nejen proto, že za chladného počasí kapacita baterie klesá. Nikdy přece nevíte, jestli se kabely nebudou hodit někomu z kolegů.

autor: pek
Spustit audio