Nová slovenská vláda nezařadila mezi své priority otázku romské menšiny

29. březen 2016

Nová slovenská vláda začíná ode dneška oficiálně pracovat. V programových prioritách na příští čtyři roky ale opomněla otázku početné romské menšiny. Experti přitom varují, že ignorování romské problematiky může nahrávat extremistům.

Slovensko šokoval volební úspěch krajní pravice Mariana Kotleby. Ten získal u voličů body také díky velmi vyhrocené protiromské rétorice.

Ve svém volebním programu dokonce sliboval, že vyžene „parazity“ z romských osad. Hned po volbách zorganizovala jeho – dnes už parlamentní – strana Naše Slovensko sérii demonstrací namířených vůči Romům.

Nová vládní koalice nenabízí žádné řešení romské otázky, jakoby tento problém neexistoval. Přitom je podle expertů pro slovenskou společnost klíčový a není možné ho ignorovat. Začít se prý musí u vzdělání.

Řada romských dětí stále končí v praktických, dříve zvláštních školách. Děti, které nastoupí do první třídy, navíc často neumí slovensky.

„Děti ve slovenštině velmi těžko vyjadřují své myšlenky. Mají velké problémy s psaním i čtením. Je pro mě velkou výzvou, jak jim pomoci, protože si myslím, že je pro ně absolutní priorita, aby dokázaly přemýšlet ve slovenštině,“ říká Alexandr Jakubčo, který učí v romské osadě pod Tatrami.

Romové podle něj musí pochopit, že vzdělání je základ, rodičům romských dětí musí být jasné, že čas strávený ve školce je důležitý. Na to, že bez návyků získaných ještě před první třídou nemají šanci, upozorňuje i prezident Andrej Kiska:

Potřeba předškolního vzdělávání

„Přimlouvám se za povinnou předškolní přípravu, aby tyto děti nevstupovaly do první třídy se společenským hendikepem, kterého se už nikdy nezbaví.“

Chce o to usilovat i dosluhující zplnomocněnec vlády pro romské otázky Peter Polák. „Romské děti musí přicházet do školského systému, do základní školy, připravené. Musí být tedy součástí předškolního vzdělávání,“ zdůrazňuje.

„Já mluvím o třech letech. Aby byly romské děti od tří let součástí předškolního vzdělávání. Na Slovensku jsem iniciátorem toho, aby parlament přijal takovouto legislativu, aby děti ze sociálně znevýhodněného prostředí chodily do mateřských škol povinně,“ dodává.

Peter Polák byl prvním Romem, který se před čtyřmi lety dostal do slovenského parlamentu. Letos mu to ale už nevyšlo. Poslanecký mandát nezískal žádný z Romů kandidujících v březnových volbách.

autor: pev
Spustit audio