Rozhovor: Kalina už Dakar v rychlém autě nejede

17. leden 2016

Nejrychlejší tatru na Rallye Dakar navigoval šestašedesátiletý Josef Kalina. Ten v kabině zažil i slavná dakarská vítězství Karla Lopraise. Tentokrát pomohl pilotovi Jaroslavu Valtrovi k osmému místu. V cíli Rallye Dakar ale Josef Kalina slíbil, že to v rychlém kamiónu bylo naposledy.

Jaroslav Valtr v cíli Rallye Dakar na 8. místě, jeho navigátor je 66letý Josef Kalina. Po kolikáté jste na cílové rampě?

J. K.: To nevím. Musel bych to složitě počítat. Mám odjetých takových 25 Dakarů a rampy byly myslím z větší poloviny. Ale ten závod je takový, že se často nedojede.

Jaroslav Valtr jako pilot nejrychlejší tatrovky na Rallye Dakar 2016. Jak se to poslouchá?

J. V.: Není to jenom o mně, ale o celém týmu. Je to úspěch Buggyry, za kterým je schovaných hodně lidí. Já jsem jenom taková ta špička ledovce, která trčí z vody ven. Mým úkolem je, dotáhnout to co nejrychleji do cíle. Takže to neberu jako osobní úspěch, je to týmový úspěch.

Vy jste řídil liazku, teď jste přešel na tatru, zrovna ve výročí 30 let vstupu tatrovky na Dakar. To je docela stylové.

J. V.: Je dobře, že se nám to povedlo, protože Tatra postavila nového phoenixe. Jsem rád, že jsem dostal důvěru a měl tu možnost jet s novým autem, které se mi jeví skutečně špičkové. Je ovšem potřeba dodělat nějaké drobné věci. Musím se s tím ještě víc skamarádit. Myslím, že příští rok jsme schopní zajet ještě slušnější výsledek. Ale všechno má svůj čas a chce to jít po malých krůčcích.

Josefe klobouk dolů – v 66 letech navigovat auto, které je v první desítce v kategorii kamiónů. Bolelo to?

J. K.: Bolelo to hodně a musím říct, že to ve mně vyvolalo určité rozhodnutí, které už asi nebudu měnit. Pokud bych ještě jel, tak rozhodně ne na špičce závodu, to bych fyzicky nezvládl. Budu muset mít rozum.

autor: jař
Spustit audio