Václav Neckář i Pavel Nedvěd. Prezident udělí státní vyznamenání 36 osobnostem

28. říjen 2015

Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě udělí a propůjčí státní vyznamenání 36 osobnostem. Mezi oceněnými budou například zpěvák Václav Neckář, fotbalista Pavel Nedvěd, herečka Jitka Frantová Pelikánová a zakladatel babyboxů Ludvík Hess. In memoriam získají státní vyznamenání student Petr Vejvoda a politici Pavel Dostál a František Kriegel.

Šestnáctiletý Petr Vejvoda loni ve Žďáru nad Sázavou zachránil svou spolužačku, na kterou ve škole zaútočila nožem psychicky nemocná žena.

Chlapce ale několikrát bodla do hrudníku a on zraněním podlehl. Prezident Miloš Zeman mu za jeho odvahu udělí in memoriam státní vyznamenání, jak uvedl už letos v dubnu.

„S hlubokou lítostí a úctou říkám, že pan Petr Vejvoda bude oceněn ještě jednou - bohužel in memoriam - 28. října, kdy obdrží medaili Za hrdinství,“ oznámil tehdy Zeman.

Petr Vejvoda už za svůj čin dostal in memoriam cenu za nejlepší záchranářský čin roku 2014 a Cenu Michala Velíška.

Státní vyznamenání dnes z rukou prezidenta převezme také zpěvák Václav Neckář, a to za přínos české pop-music. Vrchol kariéry zažil v 60. letech, popularitu ale neztratil ani v době normalizace a následujících polistopadových letech.

Křehký mladík s nevinnou tváří nevynikal jen jako interpret lyrických balad, ale i rockenrollových songů, které v 60. letech zpíval společně s Martou Kubišovou a Helenou Vondráčkovou v triu Golden Kids.

Václav Neckář

Tehdy také vytvořil své největší hity - Stín katedrál, Lékořici nebo Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě.

„Nejlepší pohled nazpět je rok 1965, 1966, kdy jsem točil první film a přišel jsem do Rokoka,“ vzpomíná Neckář.

V roce 1968 zazářil také v oscarovém filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky. Následovaly hlavní role ve Skřiváncích na niti a v hudební pohádce Šíleně smutná princezna.

Zároveň ale Neckář pokračoval v pěvecké kariéře. Když v roce 1970 zanikly Golden Kids, založil společně s bratrem Janem skupinu Bacily, se kterou vystupuje dodnes.

Zvrat v Neckářově kariéře nastal v podstatě až v roce 2002, kdy zpěváka ranila mozková mrtvice. Dlouho nemohl mluvit a zapomněl všechny texty.

Comebacku se dočkal až v roce 2011, kdy s kapelou Umakart nazpíval soundtrack k filmu Alois Nebel. Jeho součástí byla i písnička Půlnoční.

„Mám štěstí, že mě našly další generace muzikantů a daly mi důvěru. Docela to vyšlo a spousta lidí si to zpívá,“ uzavírá Neckář.

Státní vyznamenání dnes prezident Miloš Zeman udělí také herečce Jitce Frantové Pelikánové, manželce zesnulého novináře a politika Jiřího Pelikána. Ocení ji za celoživotní dílo na divadelní i filmové scéně.

V poslední době ale média spekulují o její možné spolupráci s StB. Informaci přinesl v polovině října server Aktuálně.cz. Herečka to odmítá.

V 60. letech hrála Frantová Pelikánová v dětském seriálu Robot Emil. Herectví vystudovala na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. O této profesi prý snila už jako malá:

„Od malička jsem věděla, že budu herečkou. Setkala jsem se s jednou bývalou spolužačkou z gymnázia, která mi říkala: ‚Já si pamatuji, že jsi jednou před tabulí prohlašovala, že budeš herečkou. Všichni se smáli, ale ty jsi říkala, že to víš.‘“

Čtěte také

Vedle herectví studovala také zpěv, tanec a pantomimu a už při studiu účinkovala v brněnském rozhlase.

„Mám ráda rozhlas. V rozhlase jsem dělala spoustu činoher u Jiřího Horčičky, u Jiřího Rolla a u dalších režisérů, se kterými jsem velice ráda pracovala,“ vzpomínala herečka.

Státní vyznamenání získá i herečka Jitka Frantová Pelikánová

Klíčové pro Jitku Frantovou Pelikánovou ale bylo a je divadlo. Koncem 50. let přišla do Prahy a stala se členkou Divadla Rokoko, hrála i v Hudebním divadle v Karlíně.

Zlom v jejím životě nastal po sovětské okupaci Československa v roce 1968. Její manžel Jiří Pelikán byl z místa ředitele Československé televize přeložen na nižší diplomatický post do Itálie. Oba manželé pak v této zemi požádali o politický azyl.

„Chtěla jsem hrát, chtěla jsem pracovat a můj manžel, který znal tolik řečí a kterého znal celý svět, mohl v cizině pro Československo mnoho udělat a pokračovat ve své práci,“ řekla.

V Itálii žije Frantová Pelikánová dodnes, často ale cestuje a hraje divadlo po celé Evropě.

Státní vyznamenání / medaile - přehled
Státní vyznamenání / medaile - jak na něj dosáhnout
autoři: Eliška Malínská , tch , Markéta Kaňková , Klára Vičíková , ako
Spustit audio