Zimním kolům teplé počasí nevoní

15. listopad 2010

Abnormálně teplé počasí právě uplynulého víkendu jako by se chtělo vysmát nejen obchodníkům, kteří na nás útočí vánoční výzdobou, ale také politikům, kvůli kterým musíme mít už v listopadu na autě zimní pneumatiky bez ohledu na počasí. Víkendových téměř dvacet stupňů je sice extrém, ale přesto si teď mnoho motoristů určitě říká, že by s přezutím počkali ještě pár dnů, nebýt značky Zimní výbava, která zimní pneumatiky přikazuje.

Zimní pneumatiky jsou podle odborníků ideální při teplotách pod sedm stupňů. Ovšem co se děje, pokud teploměr vyšplhá například ke dvaceti stupňům?

„Zimní pneumatika se za teplého počasí rychleji opotřebuje, protože je konstruována na chladnější podmínky. Je to o kompromisu – buď budu jezdit bezpečně, nebo ušetřím. Pořád je však lepší mít zimní pneumatiku v létě než letní pneumatiku v zimě,“ jednoznačně říká zástupce jednoho z výrobců pneumatik Boris Tománek.

Zimní pneumatika je vyrobena z měkčí směsi, aby byla dobře přilnavá na vozovce, která má sedm a méně stupňů. K výraznějšímu opotřebení zimní pneumatiky dochází až při vyšších, opravdu letních teplotách. Potom je potřeba myslet i na způsob jízdy.

„Pokud je extrémní teplota, opotřebení se zvyšuje zhruba o dvacet procent. Zimním pneumatikám používaným v létě vadí extrémní brzdění z vysokých rychlostí a eventuelně prudká změna směru jízdy, “ popisuje majitel pneuservisu Pavel Procházka.

I při současných 15stupňových teplotách jsou tedy zimní pneumatiky bezpečné, pouze zvyšují provozní náklady. Musíme totiž počítat i s vyšší spotřebou, kterou zimní pneumatiky mají obecně díky většímu valivému odporu.

Na druhou stranu, pokud je máme na autě a pojedeme do míst, kde je značka Zimní výbava, neriskujeme až dvoutisícovou pokutu. A snad ještě jedna dobrá zpráva – zimní pneumatiky už nejsou tak hlučné, jako bývaly, takže komfort jízdy se příliš nemění.

„Zimní pneumatiky byly dřív skutečně hlučnější, ale dnes už jsou i případy, kdy jsou zimní pneumatiky dokonce tišší než letní.“

V našich klimatických podmínkách může zima přijít prakticky ze dne na den. Důkazem budiž polovina loňského října, kdy napadlo skoro dvacet centimetrů sněhu a na nečekanou nadílku doplatil například i odborník na bezpečnou jízdu Jiří Patera. „Vloni jsem spal v Brně tři dny v drahém hotelu, protože jsem kvůli nečekané sněhové nadílce nemohl odjet. Proto jsem letos přezul už v předstihu.“

Dvacet stupňů jako o tomto listopadovém víkendu určitě už dlouho nebude. A tak je dobré být na zimu připravený.

autor: evk
Spustit audio