Ženeva 2012: Autem roku 2012 je Opel Ampera

6. březen 2012

V areálu ženevského výstaviště Palexpo dnes začíná první novinářský den autosalónu Ženeva 2012 a právě tam míří zraky celého automobilového světa. V předvečer výstavy byly vůbec poprvé v historii vyhlášeny výsledky evropské prestižní ankety Car of the Year 2012, tedy Auta roku 2012.

Samotnému vyhlášení předchází představení všech předchozích vítězů počínaje tím prvním v roce 1964 – Roverem 2000. Na plátně tak defilují takové legendy jako Peugeot 504, Fiaty 124, 127, 128, Uno, Tipo či Punto, Lancia Delta, Audi 80 i 100, Mercedes 450S, Citroën XM, Volkswagen Golf, Ford Scorpio nebo první generace Focusu až po posledního držitele prestižního titulu Car of the Year Nissan Leaf.

Úderem třetí hodiny přichází prezident a ředitel ženevského autosalonu André Hefti a poprvé v historii vítá představitele ankety na vyhlášení v rámci své výstavy. Následuje pár zdvořilostních frází a ke slovu se dostává předseda poroty Švéd Hakan Matson.

I on prohlašuje, jak je šťastný, že je právě v Ženevě na nejdůležitějším evropském, ne-li světovém autosalónu vůbec, a doufá v to, že se právě zrodila nová tradice. Nás však zajímá něco jiného – po představení poroty i sedmičky kandidátů přichází očekávaný okamžik.

Sledujeme hlasování 59 porotců z 23 zemí hlas po hlase. Na plátně se promítají a okamžitě sčítají body pro jednotlivé finalisty. Vedení se ujímá Volkswagen Up!, na chvíli se na čele mihne Ford Focus, ale netrvá dlouho a na čele se usazuje budoucí vítěz. Jak se hlasování blíží ke konci, je už jen otázkou, o kolik bodů vyhraje.

Car of the Year 2012, tedy Autem roku 2012 se stal Opel Ampera neboli Chevrolet Volt s 330 body. Auto, které jako jediné dokázalo vybočit z řady a naznačilo směr, kterým by se v nejbližší době mohly elektromobily ubírat. Když se baterie vybijí, auto si samo dokáže proud vyrobit.

Výsledky hlasování:

Chevrolet Volt / Opel Ampera – 330 bodů
Volkswagen Up! – 281 bodů
Ford Focus – 256 bodů
Range Rover Evoque – 186 bodů
Fiat Panda – 156 bodů
Citroën DS5 – 144 bodů
Toyota Yaris – 122 bodů

Opel Ampera

Naposledy vyhrál s takovým rozdílem bodů Fiat 500 v roce 2008, ale v posledních letech rozhodovaly doslova jednotlivé body. Pro jediného českého zástupce v porotě této prestižní ankety Car of the Year nebylo vítězství Opelu překvapením. „Sám jsem amperu volil na první místo, takže to pro mě nebylo velké překvapení,“ konstatuje šéfredaktor časopisu Automobil Revue Tomáš Hyan.

Většina elektromobilů je limitována dojezdem. Ampera alias volt si v případě vybití baterií dokáže vyrábět pomocí spalovacího motoru energii pro jejich dobití. Jeho cena je však přes milión korun, proto se zrovna netváří jako lidové auto.

„Myslím si, že to je auto pro obyčejné lidi, a domnívám se, že je jen otázkou času, kdy vlivem neustálých omezení a restrikcí budou moct do určitých městských částí nebo oblastí vjet pouze tyto elektrické vozy. Potom bude důvod připlatit si za auto typu Opel Ampera neboli Chevrolet Volt,“ říká Hyan.

Ford Focus je nejlepší auto v segmentu

Jak jednou větou charakterizovat evropské Auto roku 2012? Je to elektrické auto, které jezdí bez emisí, ale zároveň není omezeno kapacitou baterií.

Nový Ford Focus

Přece jenom konzervativnějším motoristům budou bližší další auta v pořadí. Druhý skončil Volkswagen Up!, třetí Ford Focus, čtvrtý Range Rover Evoque, pátý Fiat Panda, šestý Citroën DS5 a poslední sedmá Toyota Yaris. „Mě nejvíc zaujal focus, protože to je nejlepší auto v segmentu. U modelu Up! jsem se nemohl rozhodnout, jestli je to nejlepší auto ve své kategorii,“ dodává Hyan.

V České republice máme dvě ankety: Auto roku Klubu motoristických novinářů, kde letos vyhrál Range Rover Evoque, a Auto roku Sdružení dovozců automobilů, kde byl vítězem Ford Focus. Lze nějak porovnat výsledky hlasování českých a evropských novinářů? „Ano, protože my jsme ani v jedné anketě neměli ani volt, ani up!,“ uzavírá člen poroty KMN Tomáš Hyan. Možná je uvidíme mezi finalisty u nás doma příští rok. Nicméně nástupce Opelu Ampera poznáme na příštím ženevském autosalónu.

autor: pgj
Spustit audio