Pečená štika s tvarohovou omáčkou
Recept z Apetýtu se Zdenkou Dufkovou, který zazněl ve vysílání ve středu 12. září.
Potřebujeme:
750 g štiky, sůl, 30 g hladké mouky, 90 g oleje nebo másla, petrželka, rajčata
Na omáčku: 150 ml kysané smetany, 150 g netučného tvarohu, 150 g jablek, mletý pepř, sůl, citrónová šťáva, 2 – 3 lžíce strouhaného křenu
Postup:
Očištěné a omyté porce štiky osolíme, obalíme v mouce a po obou stranách potřeme olejem nebo máslem a na zbylém tuku je v předehřáté troubě upečeme doměkka.
Do mixéru nalijeme smetanu, přidáme rozdrobený tvaroh, oloupaná a na kousky nakrájená jablka, rozmixujeme, vlijeme do misky, podle chuti osolíme, opepříme, okyselíme a nakonec vmícháme strouhaný křen. Tuto omáčku podáváme zvlášť.
Porce upečené štiky sypeme na talíři jemně nakrájenou petrželkou a obkládáme čtvrtkami rajčat. Jako přílohu zvolíme vařené brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.