Odtahová služba postavila u dálnice D1 mobilní buňku, očekává příval práce

23. květen 2013

Jen pár metrů od modernizované dálnice D1 se objevila žlutá stavební buňka. Na sjezdu u Větrného Jeníkova našli na zhruba 12 metrech čtverečných zázemí řidiči odtahové služby, kteří chtějí být dálnici co nejblíže. Mobilní budka, která se může posouvat podle právě modernizovaných úseků, je vybavená pro 24hodinovou službu mužů ve žlutých kombinézách.

„Jsme zde dva. Jedno osobní vozidlo, které je připraveno k okamžitému výjezdu na dálnici, a jedno větší odtahové vozidlo, které je v případě potřeby připraveno k zásahu a odtažení vozidla z opravované dálnice,“ vysvětluje jeden z přítomných mužů.

Výjezdů nebylo za prvních 14 dní, kdy se dálnice opravuje, podle jeho slov mnoho, nárůst práce očekává odtahová služba o prázdninách, kdy zhoustne doprava.

Klasická, jen výrazně žlutá stavební buňka má téměř vše potřebné pro čtyřiadvacetihodinovou službu řidičů – včetně malinkého stolku u okna, nad kterým visí plakát skromně oděné ženy, a malé kuchyňky na uvaření čaje nebo ohřátí oběda od manželky. V buňce se nachází i sklápěcí postele připravené pro čtyři pracovníky.

„Dále je tu lednice a umyvadlo plus základní hygienické potřeby. Máme tu prakticky veškeré vybavení, které potřebujeme.“

Když zrovna není třeba vyjíždět k nehodě, tráví raději řidič odtahovou Petr Endrle čas ve svém autě. Radši prý kouká na silnici než do zdi. I přesto, že buňka je vybavená jak malou televizí, tak rádiem. Petr Endrle je ale zrovna z kolegů, který ani běžně nepouští elektrický zdroj.

„Čas si krátíme většinou přípravou techniky a údržbou, abychom měli připraveno vše, co máme mít, na okamžitý zásah. Je poměrně teplo, takže je to ideální k údržbě vozidel.“

Petr Endrle v mobilní buňce odtahové služby

Petr Endrle je zrovna teď na exitu 104 u Větrného Jeníkova sám. Jeho kolega právě vyjel s odtahovým vozem k nehodě. Těch je prý teď velmi málo, respektive méně, než by se dalo očekávat.

„Ale ono to přijde, dálnice se bude stahovat do jednoho pruhu, pravděpodobně bude docházet ke kolonám a nehodám. Nejhorší asi bude červenec a srpen,“ myslí si Petr Endrle.

autoři: ost , tej
Spustit audio