Začala výstavba jihovýchodního obchvatu Chebu

13. březen 2014

Ve středu byla slavnostně zahájena výstavba jihovýchodního obchvatu Chebu. Ten má z centra města odvést část automobilové dopravy směřující k bývalému hraničnímu přechodu na Svatém Kříži a dále do Německa.

Hlavními průjezdními komunikacemi v Chebu přitom podle sledování dopravního zatížení z roku 2010 projede denně od šesti do čtrnácti tisíc vozidel, z toho minimálně desetina nákladních. Díky novému obchvatu by se mělo ulevit především obyvatelům chebských ulic 17. listopadu a Evropská, kteří si na bezpečnostní rizika i na exhalace, hluk, otřesy či prašnost způsobené stále intenzivnější dopravou opakovaně stěžovali.

Představitelům města rovněž adresovali petici, v níž je žádali o podporu a podniknutí razantních kroků vedoucích k realizaci projektu jihovýchodního obchvatu. „Obchvat považuji za velice důležitý, a to i s ohledem na skutečnost, že intenzita dopravy se bude do budoucna dále zvyšovat. Dopravní zatížení některých chebských ulic je už dneska velmi vysoké. Měření ukázala, že například hlučnost je tady na hranici únosnosti,“ řekl starosta Chebu Pavel Vanoušek.

Investorem výstavby jihovýchodního obchvatu je Krajská správa a údržba silnic Karlovarského kraje. S tou město uzavřelo partnerskou smlouvu. „Město se v ní zavázalo například k vybudování chodníků a veřejného osvětlení, které mají zvýšit bezpečnost na křižovatkách obchvatu s jinými komunikacemi a v jeho okolí. Celkově chceme do potřebných úprav investovat přibližně sedm milionů korun,“ upřesnil starosta.

V těchto místech vyroste obchvat Chebu

Necelých 3,4 kilometru dlouhý dvouproudový obchvat propojí stávající silnici na Podhrad se Svatým Křížem. Na trase budou dva mosty, jeden přes údolí s Hájenským potokem a druhý přes železniční trať. Také dva kruhové objezdy, první přímo na Svatém Kříži a druhý nedaleko Hájů, v sousedství křižovatky stávajících komunikací na Slapany a Podhrad.

„Obchvat má být hotov do konce srpna roku 2015. Jeho výstavba bude stát přibližně 393 milionů korun, přičemž 85 % nákladů pokryje dotace z Regionálního operačního programu Severozápad,“ doplnil náměstek hejtmana Karlovarského kraje Petr Navrátil.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio