Česká ekonomika dále oživuje. Ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,3 procenta

V posledním čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 2,3 procenta. To je výrazně víc než v předchozích třech měsících. Předběžné údaje spočítali statistici podle nového evropského standardu. Ten podle analytiků celkový pohled na vývoj ekonomiky ale zásadním způsobem nemění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Ekonomice pomáhá k růstu velká chuť domácností utrácet. Právě spotřeba je jedním z klíčových důvodů růstu hrubého domácího produktu. A k utrácení přispívá podle analytiků nízká inflace.

Platí, že čím víc budou lidé utrácet, tím lépe pro celou ekonomiku. V oběhu bude víc peněz, tržby porostou maloobchodníkům a větší obraty budou mít i výrobní podniky.

Čísla o vývoji ekonomik dnes zveřejňují i další země. V Německu, které je pro ČR největším obchodním partnerem, se HDP podle spolkového statistického úřadu za tři měsíce do září zvýšil podle prvních odhadů o 0,1 procenta. Francouzská ekonomika stoupla ve 3. čtvrtletí o 0,3 procenta proti předešlému kvartálu a ekonomika Slovenska ve 3. čtvrtletí stoupla o 0,6 procenta proti předešlému kvartálu, kdy rostla stejným tempem.
Pramen: ČTK

K oživení hospodářství přispívá také právě průmysl. A protože výroba také roste, projevuje se to na celkovém výkonu ekonomiky. V září meziročně vzrostla o víc než 8 procent po srpnovém citelném poklesu, kdy hlavní roli sehrály dovolené, a ne pokles poptávky.

Za celé třetí čtvrtletí produkce stoupla o necelá 3 procenta. K výkonu ekonomiky částečně pomohlo i stavebnictví, které v posledních měsících zažívá zmrtvýchvstání.

Rizikem je slabší růst eurozóny

Přesto zůstávají hrozby, které by mohly pozitivní trend přibrzdit. Patří mezi ně slabší hospodářský růst některých evropských zemí, než se čekalo.

Například německá ekonomika aktuálně neroste tak, jak by potřebovali nejenom sami Němci, ale i další státy, které jsou na ni přímo napojené - například i Česko.

Ale oslabení hospodářství se podle analytiků zřejmě týká celé eurozóny, tedy skupiny zemí, se kterými zdejší firmy čile obchodují.

Mezinárodní měnový fond v říjnu předpověděl, že ekonomika eurozóny letos stoupne jen o 0,8 procenta. A vývoj může být prý i horší, než fond původně předpokládal.

Vývoj hrubého domácího produktu v EU mezičtvrtletně 2009 - 2014 | Foto: ČTK

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme