České památky letos navštívilo víc než 4,5 milionu lidí, nejvíc lákal zámek Lednice

České památky letos navštívil rekordní počet lidí. Podle informací Národního památkového ústavu to bylo dokonce více než čtyři a půl milionu návštěvníků. Tradičně nejvíc lákal zámek Lednice, kam dorazilo tři sta padesát tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek v Lednici je od Minaretu asi 25 minut chůze parkem

Zámek v Lednici je od Minaretu asi 25 minut chůze parkem | Foto: Hana Ondryášová

Zájem o památky v Česku každým rokem stoupá - jen v letošní sezoně je navštívilo o půl milionu lidí víc než loni. A nejde jen o české turisty, stále častěji sem míří i cizinci. Těch byl téměř milion.

„Toto číslo bude pak za celý rok ještě překročeno tou zimní sezonou. S tím samozřejmě souvisí i zvýšené výnosy, které nám umožnily obnovit celou řadu památkových objektů,“ vysvětluje ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková komentuje návštěvnost památek v letošním roce

Za vyšší návštěvností stojí mimo jiné nabídka programů i změna výkladu průvodců. Potvrzuje to i viceprezident Asociace pro ochranu kulturního dědictví Martin Kadrman.

„Z dob socialismu byly prohlídky hradů a zámků monotónní a nudné. Dneska se snaží kastelán a vůbec ten tým kolem vymyslet zajímavý program, aby si vyžití našli všichni od těch nejmenších až po dospělé,“ říká.

Přestože hlavní sezona památek skončila už v říjnu, ne všude jsou brány zavřené. Na zimní sezonu se připravuje zhruba jedenáct památek v Česku. I tak ale bude provoz omezený jen na určité dny. Podle Nadi Goryczkové je totiž nutné ochránit vystavované kusy před vlhkem.

„Provádění a návštěvnický provoz může mít neblahý vliv právě na kvalitu vnitřního ovzduší a mohou být pak velmi cenné mobiliární fondy poškozeny. Proto můžeme zpřístupňovat pouze ty objekty, které jsou na to připraveny a kde máme zajištěno temperování,“ objasňuje.

Další zhruba desítka hradů a zámků se chystá otevřít třeba na adventní neděle, jako například zámky Litomyšl, Sychrov nebo třeba hrad Bouzov. Kromě klasických průvodcovských tras je pro návštěvníky připravený i netradiční program.

Hrad Bouzov | Foto: Aleš Spurný

„Máme doplňkové programy. Kupříkladu zámek Žleby nabízí možnost prohlídky celého areálu včetně zámecké kuchyně s možností ochutnávky klasických tradičních adventních jídel, koláčů, pečiva,“ popisuje náměstek pro správu památkových objektů Petr Fedor.

Kromě návštěvy zámecké kuchyně a tradičních řemeslných trhů budou k vidění i betlémy a vánoční dekorace. Vstupné na adventní, vánoční nebo silvestrovské programy je ale mírně vyšší, a to v průměru o deset korun.

Takzvanou zimní prohlídku nabízejí například i na Hluboké, Rožmberku nebo v Mníšku pod Brdy. Kromě celoročně přístupných památek bude nově zpřístupněná i výstava Hrady a zámky objevované a opěvované. Ta začíná už 19. prosince v Jízdárně Pražského hradu.

kap, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme