Podle nahrávek zveřejněných britským deníkem měl prý Putin kontakty se zločinci

Novou, dosud neznámou nahrávku, na které mluví zavražděný ruský agent Alexandr Litviněnko, zveřejnil britský Daily Telegraph. Na audiozáznamu mluví Litviněnko o napojení ruského prezidenta Putina na zločineckého bosse Semjona Mogileviče. Nahrávka byla pořízená rok předtím, než Litviněnka v Londýně otrávili radioaktivním poloniem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

Daily Telegraph označil výbušnou nahrávku za ‚útok ze záhrobí‘ na Vladimira Putina. Na záznamu mluví zavražděný Litviněnko, který v ruské FSB bojoval proti organizovanému zločinu, o údajném napojení šéfa Kremlu na Semjona Mogileviče.

Ten figuruje na seznamu nejhledanějších zločinců americké FBI. Podle Litviněnka dodával Mogilevič zbraně teroristům z Al-Káidy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle Daily Telegraphu mohl být za vraždou Alexandra Litviněnka ruský stát. Informuje zpravodaj Jiří Hošek

Zavražděný Litviněnko, který v době své smrti pracoval pro britskou MI6, na nahrávce taky tvrdí, že mu ruské bezpečnostní složky vyhrožovaly.

Chtěly prý po něm, aby přestal spolupracovat s italskou vyšetřovací komisí, která prověřovala napojení některých italských politiků na Moskvu.

Záhadná nahrávka se objevila pár dnů předtím, než v britské metropoli začne soudní vyšetřování příčin a pozadí Litviněnkovy smrti.

Objednalo vraždu Rusko?

Podle britského Daily Telegraphu byl za londýnskou vraždou Alexandra Litviněnka ruský stát. Dokládá to prý komunikace obou hlavních podezřelých, kterou zachytila americká tajná služba NSA. Moskva jakýkoli podíl na Litviněnkově vraždě dlouhodobě popírá.

Kritik Kremlu Litviněnko zemřel v listopadu roku 2006 na otravu poloniem 210, který mu pravděpodobně dal někdo do čaje při schůzce s dalšími bývalými agenty KGB Andrejem Lugovým a Dmitrijem Kovtunem v londýnském hotelu.

Komunikaci mezi klíčovými osobami v Moskvě a Londýně, které mají být zapletené do Litviněnkovy vraždy, zachytila Americká národní bezpečnostní agentura (NSA). Důkazy předala britským úřadům.

Existenci amerického zpravodajského materiálu Telegraphu potvrdil nejmenovaný zdroj dobře obeznámený s přípravou soudního vyšetřování příčin a pozadí Litviněnkovy smrti. Má jít o důkazy, které by se nedaly použít u soudu.

Britské úřady ale materiál utvrdil v tom, že otrava Litviněnka radioaktivním poloniem 210 byla státem organizované poprava.

Podle Telegraphu to vysvětluje, proč vysocí britští představitelé začali už před několika lety s takovou jistotou obviňovat z organizování zločinu Kreml. O podílu Ruska od začátku mluví taky vyšetřující soudce Robert Owen.

Kauza Litviněnko | Foto: Hollywood Classic Entertainment

Vdova žádá svolení k použití nahrávek u veřejného soudního vyšetřování

Telegraph tvrdí, že nahrávky představují o materiál, který by se nedal použít u běžného soudu s Lugovým a Kovtunem, kdyby je případně Rusko vydalo; na oba pány je už několik let vydaný mezinárodní zatykač.

Jenže veřejné soudní vyšetřování vedené soudcem sirem Robertem Owenem je něco jiného, tam není vyloučeno, že by se nahrávky, nebo jejich přepis objevit mohly.

O svolení už také americkou NSA požádala vdova po Litviněnkovi Marina, se kterou Český rozhlas natočil exkluzivní rozhovor. Odvysílá ho v úterý.

Každopádně britská vláda dlouho odmítala, aby se konalo samotné veřejné vyšetřování a aby se na veřejnost dostaly zpravodajské informace o pozadí případu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme