Opencard nemá softwarovou podporu. Co to znamená pro uživatele?

2. únor 2015
Zprávy

Už druhým dnem nefunguje IT podpora systému Opencard. Vlastník licence, společnost eMoneyServices, tak dodržela svůj "slib" a softwarovou podporu přestala zajišťovat. Co to znamená pro běžné uživatele karty?

Pro ty, kteří už Opencard mají, to zatím neznamená nic. Karta dál funguje a dál můžeme objednávat nové kupony přes e-shop. Problém mají pouze noví zájemci o kartu, kteří musí žádost odnést osobně do některého z padesáti výdejních míst. Pražský magistrát připouští, že to je určitá komplikace. Na druhou stranu ale on-line objednávky prý zas tolik lidí nevyužívalo.

„Vnímáme to jako snížení komfortu pro nové žadatele, to nepopíráme. Podle našich údajů tuto službu využívalo 40 až 50 lidí denně, což není až tak závratné číslo. Nový klient stejně musel fyzicky na přepážku si novou Opencard vyzvednout,“ říká mluvčí města Petra Hrubá.

Jaké následky může mít, že je systém bez IT podpory?

Je to v zásadě stejné jako u jakéhokoliv jiného softwaru, který neprochází pravidelnou údržbou. Tedy - ze začátku vše funguje tak, jak má. Nicméně po čase se do systému můžou třeba nabourat hackeři, nebo se můžou začít objevovat softwarové chyby. Ty momentálně nemá, kdo by odstranil, protože přístup do systému má právě pouze společnost eMoneyServices. Za jak dlouho se problémy začnou objevovat, jestli za týden, měsíc nebo třeba rok, nedokáže nikdo říci.

Společnost EMS poskytovala IT podporu víc než měsíc bez platných smluv, které městu i dopravnímu podniku vypršely už na konci loňského roku. Termín ukončení podpory, tedy začátek února, avizovala společnost EMS už dlouho dopředu. Podmiňovala ho tím, že se ze strany magistrátu do té doby nestane nic zásadního, co by situaci kolem celého projektu Opencard řešilo. A to se, alespoň podle představ eMoneyServices, také nestalo.

„Hlavní město Praha nás oficiálně ani neoficiálně nepožádalo o to, abychom zajistili podporu i nadále. My jsme připraveni tu součinnost poskytnout. Jestliže se ve čtvrtek s hlavním městem dohodneme na zajištění systému, pak případně obnovíme podporu," naznačuje mluvčí EMS Martin Opatrný, že je společnost ochotná IT podporu znovu rozjet.

Ovšem vše záleží na tom, jak dopadne zmiňovaná čtvrteční schůzka s vedením města. Primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO na ní bude chtít slyšet, co eMoneyServices říká na její poslední variantu, kterou zveřejnila minulý týden ve středu.

Pátá varianta

V pořadí už pátá varianta toho, jak by mohl projekt Opencard v budoucnu pokračovat, vypadá tak, že by město rádo odkoupilo zdrojové kódy k softwaru. To zjednodušeně znamená, že by v budoucnu magistrát měl přístup k serverům a mohl řešit a napravovat případné systémové chyby a zajišťovat celkově péči o systém. Na čtvrteční schůzku by tak zástupci EMS měli přijít s nabídkou, za kolik by byli ochotni zdrojové kódy městu prodat.

Každopádně Praha zatím dál pokračuje v přípravě tištěných kuponů. Ty by nejspíš od března měly začít dostávat noví žadatelé o předplacenou tramvajenku v MHD. A to poté, co město vyčerpá licence na Opencard, kterých má v tuto chvíli zhruba ještě 60 tisíc.

autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu