Proti kvótám na přijímání uprchlíků jsou i Poláci, chtějí pomáhat spíše lidem z východu

Polsko odmítá kvóty na přijímání uprchlíků. Návrh Evropské komise narazil u severních sousedů na stejný odpor jako v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a Pobaltí. Polsko by podle návrhu mělo přijmout asi tisíc uprchlíků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Středozemním moři zahynuly další desítky uprchlíků. Přeživší jsou teď v sicilské Katánii

Ve Středozemním moři zahynuly další desítky uprchlíků. Přeživší jsou teď v sicilské Katánii | Zdroj: Reuters

Polský ministr pro evropské záležitosti Rafal Trzeskowski argumentuje, že si o počtech uprchlíků musí rozhodnout jednotlivé státy. Podle něj se to nedá direktivně určit.

Navíc Polsko zaznamenalo v poslední době prudký vzestup cizinců, hlavně ekonomických přistěhovalců. A má co dělat, aby se s nimi vypořádalo.

Ekonomičtí přistěhovalci přicházejí do Polska hlavně z východu, hojně jsou zastoupeni Čečenci a Ukrajinci. Těch s konfliktem na východě Ukrajiny přibylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polská vláda chce spíše pomáhat Ukrajincům a jiným lidem z východu než z Afriky. Více o tématu od Víta Pohanky

Sice nejde o klasické uprchlíky, jako jsou ti z Afriky, ale přesto se jim Polsko snaží pomoct ze solidarity s Kyjevem. Za to Polsko Evropská unie chválí.

Loni ve srovnání s rokem 2013 stoupl o třetinu počet žádostí zaměstnavatelů o povolení zaměstnat cizince. Pocítil to jak pracovní trh, tak společnost.

V Polsku jsou organizace, které se snaží pomáhat, ale ochota vlády není velká. Tento týden například humanitární organizace Nadace Ester oznámila, že má prostředky pro přijetí 1500 křesťanů ze Sýrie. Stále ale čeká na povolení úřadů.

Polská vláda uvedla, že jestli má někomu pomáhat, tak spíš Ukrajincům a jiným lidem z východu než z Afriky nebo Středního východu.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme