Policie dostala z fondů EU speciální transportéry, ochranné obleky a roboty

V takovém měřítku policejní pyrotechnici nové vybavení nepamatují. Teď ale dostali speciálně vybavené vozy, balistické obleky nebo například roboty na průzkum terénu. Policie techniku za několik desítek milionů korun nakoupila za peníze ze strukturálních fondů Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speciální pyrotechnický robot pomáhá policii k průzkumu těžko dostupných míst.

Speciální pyrotechnický robot pomáhá policii k průzkumu těžko dostupných míst. | Foto: Evelyna Kulíšková

Speciální pyrotechnický robot pomáhá policii k průzkumu těžko dostupných míst.

„Robota používáme, když se potřebujeme podívat třeba pod auto, jestli tam není nálož. Kdyby explodovala, nevydrží, ale je to jen stroj, ne člověk. To je pointa," vysvětluje pyrotechnik Libor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policejní pyrotechnici dostali za peníze z fondů Evropské unie nové vybavení za desítky milionů korun. S pyrotechniky si vyzkoušela fungování nového robota Evelyna Kulíšková

Nový model má kamery s nočním viděním, dokáže monitorovat až kilometr vzdálený terén a už se stihl osvědčit i ve Vrběticích.

Průzkumný robot je součástí vybavení jednoho z nových vozů pro pyrotechniky. Celkem jich policie koupila deset.

„Terénní auto s vysokou průchodností slouží k řešení nálezů munice v terénu, která se může nacházet na kopcích, v lesích či na stráních. Pyrotechnici tam musí dojet. Tady je prostor na pohotovostní zásobu trhavin, tady vidíte nářadí," předvedl nové vozy ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

Za peníze ze strukturálních fondů Evropské unie policie pořídila například balistické obleky, roboty na průzkum terénu a další vybavení | Foto: Evelyna Kulíšková

Při pořizování nové výbavy policie pamatovala také na bezpečnější obleky.

„U tohoto obleku je balistická odolnost podstatně zvýšená. Ovládačka je přímo na ruce, takže si můžu sám zvednout štít a hledí, což u starších obleků nebylo," popsal další z pyrotechniků.

Jak silnou nálož pětatřicetikilogramový oblek EOE9 za asi milion a sedm set tisíc vydrží, ale prozradit nechtěl.

Podle ekonomického náměstka Petra Petříka se na nové vybavení mohou těšit i další policejní útvary.

„V letošním roce se budou kupovat terénní auta, mikrobusy a čtyřkolky do horských terénů," zmínil Petřík. Policie na to dostala dotaci kolem miliardy korun.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme