Semelová půjde kvůli výrokům o Horákové k soudu, poslankyně se hájí svobodou projevu

Poslankyně Marta Semelová (KSČM) stane před soudem kvůli svým výrokům o Miladě Horákové nebo invazi vojsk do Československa v roce 1968. Obvodní soud pro Prahu 1 projedná počátkem příštího roku žalobu na ochranu osobnosti, kterou na Semelovou i na její stranu podal právník Michal Kincl (TOP 09). Semelová se hájí svobodou projevu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marta Semelová (KSČM)

Marta Semelová (KSČM) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

„Je tady svoboda projevu, pokud tady bude potlačováno myšlení a svoboda projevu, tak se asi o demokracii dá těžko mluvit. Ale je to potom samozřejmě na rozhodnutí soudu," podotkla pro Český rozhlas Semelová.

Ta loni v únoru jako host v pořadu ČT24 Hyde Park zpochybnila, že přiznání Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu byla vynucená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslankyně Marta Semelová z KSČM stane před soudem kvůli svým výrokům o Miladě Horákové a okupaci v roce 1968. Více od Martina Karlíka

„Bylo to v té době, já to považuji za nešťastné, nicméně Milada Horáková se přiznala ke všemu, ke své činnosti. Dost pochybuji o tom, že to byla vynucená přiznání. V každém případě je to záležitost, která je smutná,“ řekla o popravené Miladě Horákové v únoru minulého roku.

Odmítla také, že by obsazení Československa v roce 1968 bylo okupací, podle ní šlo o internacionální pomoc. Vasila Biľaka, signatáře zvacího dopisu vojskům Varšavské smlouvy, označila za pozitivní postavu československých dějin.

Výroky Semelové už dříve řešila policie, ta ale konstatovala, že její vystoupení nebylo trestným činem.

Žalobu na ochranu osobnosti podal na Semelovou i na její stranu brněnský advokát a zastupitel TOP 09 Michal Kincl.

V ní uvedl, že tyto výroky ho jako občana šokovaly. Obdobná vyjádření podle něj předcházela i uchopení moci komunistickou stranou v roce 1948.

„Svoboda slova nesmí být absolutně bezbřehá. Demokracie musí mít obranný mechanismus, jak sama sebe ochránit. Přece nelze akceptovat názory, které říkají: ‚My demokracii zničíme, my ji pošlapeme,‘“ dodal pro Český rozhlas Kincl.

Žaloba by mohla být úspěšná

Požaduje písemnou omluvu, primárně od KSČM, protože Semelová podle něj hovořila z pozice funkcionářky strany. V omluvě má mimo jiné výslovně zaznít, že obsazení Československa byla okupace a že totalitní komunistický režim perzekvoval mnoho lidí.

KSČM ve svém vyjádření pro soud mimo jiné podotkla, že Semelová v pořadu prezentovala vlastní názory, a pokud Kincl pocítil strach a úzkost, měl přepnout na jiný kanál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Semelová půjde kvůli výrokům o Horákové k soudu. Případ přiblížil ústavní soudce a historik Stanislav Balík

Strana navíc spor považuje za účelový, zastupitel v Brně-Bohunicích Kincl jej prý využil v rámci své předvolební kampaně, kdy „populisticky uplatnil primitivní antikomunismus".

Podle ústavního soudce a historika Stanislava Balíka může být ale Kinclova žaloba úspěšná.

„S největší pravděpodobností to skončí u Ústavního soudu. Kdybych byl soudcem zpravodajem, k němuž by jednou v budoucnosti tato věc dosedla, tak bych určitě návrhu pana žalobce vyhověl,“ konstatoval Balík.

Michal Kincl už jeden spor s komunisty měl, a to když mu strana v roce 2013 odmítla odpovědět na dotaz, který podal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, kolik má členů.

Žalobu podal i na zubní lékařku, která účtovala zdravotní pojišťovně úkony, které mu ale nikdy neprovedla.

ČTK, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme