V Česku chybí praktičtí lékaři. VZP je chce do odlehlých oblastí nalákat na víc peněz

Lékaři by si v odlehlých oblastech mohli vydělat víc peněz. Všeobecná zdravotní pojišťovna tak chce do neoblíbených lokalit nalákat chybějící doktory. Požádalo ji o to ministerstvo zdravotnictví, kterému si stěžují obce v horských regionech a na Vysočině, že jim chybí praktičtí lékaři pro dospělé nebo děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pediatr (ilustrační foto)

Pediatr (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, UW Health

V některých odlehlých oblastech v Česku mají lidé potíže s praktickými lékaři. Je jich málo a musí za nimi dojíždět do sousedních obcí.

Ve Vyšším Brodě u česko-rakouských hranic například dva roky chybí gynekolog. Na jaře navíc skončila dětská lékařka a vedení města se zatím nepodařilo najít náhradu. Rodiny s dětmi tak musí dojíždět do sousedních obcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku chybí praktičtí lékaři. VZP je chce do odlehlých oblastí nalákat na víc peněz. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Iveta Vávrová

Praktičtí lékaři navíc stárnou. Průměrný věk obvodního doktora je 56 let. Situace by se tak mohla ještě zhoršit, až odejdou do důchodu.

Šéf resortu Svatopluk Němeček z ČSSD se proto obrátil na největší Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, aby nalákala lékaře do nepopulárních regionů a zlepšila dostupnost péče.

„Ne každý má osobní automobil, ne každý je mobilní. Vnímáme to, že kromě škol a základní sítě pošt je dostupnost lékaře to, podle čeho se lidé rozhodují, jestli zůstanou,“ upozorňuje Němeček.

Ministerstvo financí nechce navýšit rozpočet zdravotnictví pro příští rok

Číst článek

Všeobecná zdravotní pojišťovna chce proto od příštího roku zvýšit kapitační platbu za pacienta o 30 procent. A to v lokalitách, kde obce opakovaně nenajdou praktického lékaře pro děti nebo dospělé.

„Po dvou až třech opakovaných výběrových řízení, ve kterých o takovouto praxi neprojeví zájem žádný z kolegů lékařů, (nabídneme) benefit ve výši až 1,3násobku stávajících úhrad, které se v ideálním případě dají kvantifikovat jako řádově 600 tisíc korun,“ vysvětluje ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek.

Všeobecná zdravotní pojišťovna, VZP na Vinohradské ulici | Foto: Filip Jandourek

Bude se to týkat jen nových ordinací. Podle zástupce Sdružení praktických lékařů Michala Bábíčka může takové opatření lékaře motivovat.

„Pokud bude mít nějaký kolega novou praxi v odlehlé oblasti, kde se obtížně pracuje nebo je tam méně pacientů, a tudíž by byla i ta kapitační platba celkově menší, pak její bonifikace na 1,3 je naprosto v pořádku,“ dodává Bábíček.

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude vyšší platby garantovat po dobu pěti let.

Anna Jadrná, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme