ČNB je spokojena s růstem ekonomiky. Intervenovat bude nejméně do poloviny příštího roku

Česká ekonomika roste nejrychleji v Evropě, meziročně o téměř čtyři a půl procenta. Podle České národní banky je to i díky intervencím, řekl dnes v České televizi guvernér centrální banky Miroslav Singer. Odhaduje, že by mohla přibývat pracovní místa a růst platy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Devizové kurzy zůstanou i přes rychlý růst české ekonomiky na 27 korunách. Česká národní banka z nich ustoupit nechce, růst HDP by prý mohl zpomalit.

„Svým způsobem, to co se teď děje, vytváří uvolněnější měnovou politiku, která vede k tomu, že můžeme říkat, že se nezdá, že by období využívání kurzů mělo být posunuto dále. Ale současně se nezdá, že by jeho ukončení mělo přijít dřív než v druhé polovině příštího roku,“ říká guvernér ČNB Miroslav Singr.

Podle Aleše Michla, poradce ministerstva financí a ekonomické experta hnutí ANO, je ale na čase s umělým oslabením koruny skončit.

„Já bych to ukončil teď, klíčové ale je, jak to ukončit. Já bych skončil tím, že od teď ne 27 ale 26.“

Od listopadu 2013 intervenovala Česká národní banka dvakrát, naposledy letos v létě. Dohromady za intervence utratila skoro 300 miliard korun.

Kurz koruny | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme