Desítkám tisíc aut v depozitech hrozí v lednu definitivní vyřazení z provozu

Motoristé, kteří mají auto v depozitu déle než dva roky, o něj mohou administrativně přijít. Do konce roku musí nahlásit místo a účel dočasného vyřazení auta z registru, jinak ho úředníci vymažou z evidence a nebude možné ho opět přihlásit k provozu. Podle aktuálních údajů se to týká ještě několika desítek tisíc aut.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Složité parkování na sídlišti Špičák (ilustrační foto)

Složité parkování na sídlišti Špičák (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Mnozí řidiči už svá auta nahlásili, přestože ne všichni chápou, proč úředníci chtějí vědět, kde vozidlo stojí.

„Před týdnem jsem si byl na registru vozidel prodloužit uschování značky mé veteránské motorky z roku 1964 a překvapilo mě, že paní chtěla přesnou adresu garáže. Prý přijde úředník a zkontroluje, jestli tam motorka opravdu stojí,“ napsal Českému rozhlasu pan Radek z Karlovarska.

Důvodem nařízení je podle ministerstva dopravy možnost kontrolovat, zda motoristé dočasným vyřazením vozů z registru jen neobcházejí povinnost ekologické likvidace vysloužilých automobilů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Desítkám tisíc aut v depozitech hrozí v lednu definitivní vyřazení z provozu. O téma se zajímala redaktorka Eva Kézrová

„My jsme motoristům novým zákonem ulevili v tom, že už nemusí každý rok a půl prodlužovat lhůtu pro dočasné vyřazení, ale na druhé straně stát potřebuje mít kontrolu nad tím, že u těch aut někdo neobešel ekologickou likvidaci. Proto potřebujeme vědět, že to auto skutečně existuje, kde je,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

V depozitu jsou podle jeho slov stovky tisíc registračních značek. Vedoucí ostravského registru vozidel Dalibor Mozdřeň ale Českému rozhlasu potvrdil, že řidiči s novým nařízením zatím problém nemají.

„Zatím jsem se nesetkal s tím, že by občané odmítli sdělovat ať už účel, nebo místo, kde mají vozidlo odloženo, garážováno a podobně. Tento údaj vždy zůstává v záznamech o daném vozidle, není to údaj veřejně přístupný,“ ujišťuje.

Čím dřív, tím líp

Kdo má ale auto v depozitu déle než dva roky, neměl by s cestou na úřad otálet. Pokud neoznámí, kde vozidlo stojí, pak o něj přijde. „Pokud to do konce roku neudělá, potom mu auto zanikne a již ho nebude moci znovu provozovat,“ potvrzuje mluvčí ministerstva dopravy.

Ostatním majitelům vozů dočasně vyřazených z registru pak za nesplnění této povinnosti hrozí pokuta. A čím dříve své auto nahlásí, tím lépe, protože koncem roku bude na úřadech plno. V červnu, když končily polopřevody, to někteří řidiči nestihli a o auto přišli.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme