EU chystá důležité kroky v boji s globálním oteplováním, zaměří se třeba na snižování emisí

Ministři životního prostřední zemí osmadvacítky se shodli, že svět letos musí udělat zásadní pokrok v boji proti globálnímu oteplování. V Bruselu proto schválili mandát pro vyjednávání na klimatické konferenci, která se v prosinci koná v Paříži.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Továrna

Továrna | Foto: Fotobanka stock.xchng

Země unie chtějí emise skleníkových plynů snížit do roku 2030 o 40 procent v porovnání se stavem k roku 1990.

Tento návrh podpořilo i Česko. Ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO mluví o tom, jaké náklady to pro české firmy bude znamenat.

„Odhaduje se, že roční náklady by mohly být někde mezi 500 miliony a jednou miliardou eur ročně pro české firmy. A už dneska tam jsou určitá kompenzační schémata, která částečně kompenzují nákupy místních povolenek, samozřejmě těm energeticky nejnáročnějším oblastem průmyslu,“ popisuje.

K roku 2050 pak země unie chtějí nabídnout snížení svých emisí o polovinu. Do konce tohoto století by se pak státy, podle slov eurokomisaře pro klima Miguela Arias Canetea, mohly dostat na nulovou úroveň emisí.

Státy unie by zároveň měly přijmout závazek, že udělají vše pro to, aby se zvyšování teploty na Zemi podařilo udržet pod 2 stupni Celsia. Poslední podobná snaha najít celosvětovou dohodu v roce 2009 zkrachovala.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme