Při atentátu na mešitu v jemenské Saná zahynulo 10 lidí, k útoku se hlásí IS

Nejméně 10 lidí zemřelo a 36 bylo zraněno při sebevražedném atentátu v mešitě Al-Balili v jemenské metropoli Saná. K útoku se přihlásila jemenská odnož hnutí Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atentát na mešitu v jemenské metropoli Saná

Atentát na mešitu v jemenské metropoli Saná | Zdroj: Reuters

V muslimském světě dnes začíná třídenní svátek oběti, při němž se porážejí obětní zvířata. Zahájením jsou právě ranní modlitby.

K útoku se přihlásila jemenská odnož hnutí Islámský stát. V minulých třech měsících bylo v Jemenu spácháno pět atentátů na mešity. Mířily vždy na šíity a k akcím se přihlásil Islámský stát.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku v Saná i celkové situaci v Jemenu mluvil zahraničněpolitický komentátor ČRo Milan Slezák

Jemenské hlavní město kontrolují rok šíitští povstalci, kteří vyprovokovali konflikt proti vládě. Postoupili až na jih, odkud se je v posledních měsících podařilo vládním silám spolu se spojeneckou arabskou koalicí vytlačit dále na sever.

Tento týden se z exilu vrátil jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí a před ním už také vláda. Jemenští představitelé jsou v jihojemenském Adenu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme