Zaorálek si pozval norskou velvyslankyni, postup v kauze Michaláková považuje ze nehorázný

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se sešel norskou velvyslankyni Siri Ellen Sletnerovou. Tlumočil jí rozhořčení nad rozhodnutím norských úřadů, které odebraly Evě Michalákové veškerá rodičovská práva k oběma dětem. Norský krok považuje vzhledem k dřívější dohodě za nehorázný. Norské vládě pošle Černínský palác nótu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická

Lubomír Zaorálek, Vysoká škola ekonomická | Foto: Filip Jandourek

„To, co jsme nabídli, je právě to, že jsme řekli, že biologická rodina je připravena se dětí ujmout. My to jako stát zaštiťujeme. Byli jsme ujišťováni, že to je silný argument a za těchto okolností k adopci nemůže dojít,“ řekl Zaorálek.

Europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL navrhl, aby Česko jako odpověď vyhostilo norskou ambasadorku ze země.

„Nevím, jestli reprezentuje názor norské vlády nebo si hraje nějakou vlastní politiku. Myslím, že její vystupování v kauze je poměrně tragické a česká vláda už by měla říct dost,“ řekl europoslanec Zdechovský. Jeho nápad neodmítá ani prezident Miloš Zeman.

„Pokud jde o návrh vyhostit norskou velvyslankyni, pan prezident připomněl, že se před časem s velvyslankyní setkal a požádal ji, aby informovala o vývoji v této záležitosti. Pokud jde o samotný návrh, pan prezident se domnívá, že to není úplně špatný nápad,“ potvrdil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou z ČSSD rozhodnutí překvapilo. Teď se podle ní musí odvolat sama Eva Michaláková, teprve pak se může do věci zapojit Česká republika.

„V tuto chvíli paní Michaláková určitě musí využít všechny stupně odvolacího systému v Norsku, aby potom případně mohla dát stížnost k evropskému soudu pro lidská práva, kde do toho může vstoupit i Česká republika.“

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD ještě dnes svolá schůzku všech zainteresovaných ministrů, aby projednali další postup české vlády. Kauza podle premiéra poškodí česko-norské vztahy.

Norské úřady poslaly mladšího syna Michalákových k současným pěstounům

Číst článek

Sama Eva Michaláková se svých dětí vzdát nechce a bude o ně dál bojovat. Proti rozhodnutí norských úřadů se odvolá.

Ke svému případu se už ale nechce vyjadřovat. Norské úřady totiž používají jako jeden z hlavních důvodů ke zbavení rodičovských práv skutečnost, že Michaláková o případu mluvila s médii.

Eva Michaláková | Foto: Filip Jandourek

Norská sociální služba Barnevernet odebrala českým rodičům syny kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání v květnu 2011. To se nepotvrdilo. Soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. S mladším synem Davidem, kterému je šest let, se matka setkala naposledy v březnu. O starším synovi Denisovi, jemuž je deset let, nemá žádné zprávy.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme