V atmosféře je rekordní koncentrace skleníkových plynů, varují experti

Množství skleníkových plynů v zemské atmosféře je rekordně vysoké. Ve zvláštní zprávě to oznámila Světová meteorologická organizace. Koncentrace plynů jako oxid uhličitý, metan a oxid dusný je podle klimatologů nejvyšší za posledních 800 tisíc let. Podle odborníků by to mohlo vést k nebezpečným změnám klimatu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Planeta si v porovnání s dneškem prošla jak teplejšími, tak hlavně studenějšími obdobími. Teplotní výkyvy ale byly vždy odrazem proměn koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře.

Planeta si v porovnání s dneškem prošla jak teplejšími, tak hlavně studenějšími obdobími. Teplotní výkyvy ale byly vždy odrazem proměn koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře podle Světové meteorologické organizace (WMO) prokazatelně stoupá souvisle už 30 let.

Kritickou hodnotu 400 ppm (částic CO2 na milion částic atmosféry) tento plyn globálně překonal poprvé počátkem roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Množství skleníkových plynů překonalo rekordní hodnoty. O tématu mluvil v ČRo klimatolog Ladislav Metelka

Generální tajemník WMO Michel Jarraud upozornil, že je otázkou času, kdy bude koncentrace CO2 vyšší než 400 ppm běžnou realitou.

„Do budoucna můžeme očekávat pozvolný nárůst globální teploty a s tím spojené další záležitosti. Mimo jiné například cirkulační změny, tedy třeba i změny postupu jednotlivých tlakových níží, výší a podobně,“ říká klimatolog Ladislav Metelka.

Podle klimatologů by to mohlo znamenat také extrémnější počasí, jako vlny veder a povodně, a také tání ledu, stoupání hladin oceánů a zvyšování jejich kyselosti.

„Pokud chceme udržet pod kontrolou oteplování atmosféry na zvládnutelné úrovni, musíme bezodkladně snížit emise skleníkových plynů,“ varoval Jarraud tři týdny před konáním klimatické konference v Paříži, která si klade za cíl dosáhnout dohody o omezení daných emisí.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme