Vraha dvou českých turistů poslal albánský soud na doživotí za mříže

Albánský soud potrestal vraha dvou českých turistů Sokola Mjacaje doživotním vězením. Rozsudek je nepravomocný, odsouzený se může do deseti dnů odvolat. Těla dvou Čechů, 27letého muže a 36leté ženy, našli policisté v horách na severu Albánie v rozstříleném autě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Albánská policie (ilustrační foto)

Albánská policie (ilustrační foto) | Foto: Policia e Shtetit

Soud ve Skadaru Mjacajovi udělil tresty dva. Prvním ho zbavil svobody na deset let za ilegální držení zbraně. Na doživotí ho pak poslal do vězení za trestný čin krádeže s následkem smrti.

Obhájkyně obžalovaného v závěrečné řeči obvinila soud z předpojatosti a z uplatňování dvojích standardů. Neumožnil podle ní jejímu klientovi zkrácené řízení, na které měl právo poté, co se k činu přiznal, ani nevyhověl žádosti o psychologické vyšetření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Albánec byl za vraždu dvou českých turistů odsouzen na doživotí. O případu mluvila česká velvyslankyně v Albánii Bronislava Tomášková

„Od něj si obhájkyně slibovala, že by prokázalo, že Sokol Mjacaj zabil své oběti v šoku. A také si od psychologického vyšetření slibovala vědět více o osobnosti obžalovaného, který podle ní pocházel z velmi neutěšených rodinných poměrů,“ vysvětlila česká velvyslankyně v Albánii Bronislava Tomášková.

Teprve 20letý mladík byl před pěti lety odsouzen na pět let za loupežné přepadení, při kterém zemřelo malé dítě. Nízký trest dostal pravděpodobně proto, že ještě nebyl plnoletý. Na svobodě byl měsíc.

Zločin se odehrál 3. července, když Mjacaj zastavil auto svých pozdějších obětí. Po Mjacajovi následně pátralo 350 policistů. Dva dny po vraždě ho policie obklíčila v domě ve vesnici Grudë. Identifikovala ho na základě stop, které muž zanechal v autě zavražděných.

„Sokol Mjacaj se již v předchozích stáních k trestnému činu přiznal a vyjádřil hlubokou lítost nad jeho spácháním. Uvedl, že chtěl české turisty pouze okrást, protože neměl žádné prostředky. Tvrdil, že k jejich zastřelení došlo neúmyslně,“ přiblížila Tomášková.

Muže prý Mjacaj zastřelil, když se bál, že mu vezme zbraň. Žena přišla podle obžalovaného o život při nešťastném náhodném výstřelu.

Turisty muž přepadl ve vesnici Lotaj, namířil na ně zbraň a donutil je, aby ho pustili k sobě do auta. „Chtěl jsem po nich peníze a cennosti, oni ale předstírali, že mi nerozumí,“ vypověděl na policii.

I výsledky pitvy údajně ukázaly, že Češi byli z blízkosti střeleni do hlavy. Střelba se patrně odehrála za jízdy, když muž řídil a žena seděla vpředu na místě spolujezdce.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme