Stříbrný medailista z OH v Tokiu má v Kostarice fotbalovou akademii. Děti učí disciplíně

Před více než půl stoletím získal v Tokiu stříbro na stejných olympijských hrách, kde zazářila Věra Čáslavská. Fotbal hrál Ivan Mráz třeba i za pražskou Spartu, pracoval jako zpravodaj Československé tiskové kanceláře v Římě. Natrvalo se ale usadil v exotické Kostarice, kde si coby trenér vydobyl slávu a i v 74 letech z ní těží. Před 15 lety tam založil fotbalovou akademii, která nemá o zájemce nouzi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Mráz dohlíží na trénink

Ivan Mráz dohlíží na trénink | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Když z rušné a zaprášené hlavní silnice, která vede z města Alajuela do nedaleké kostarické metropole San José, zabočíte na velké křižovatce na předměstí Rio Segundo doleva, po pár desítkách metrů se ocitnete v jiném světě.

V areálu s upravenými keři, trávníkem, s palmami a několika druhy sportovišť trénují každé pondělí a každou středu fotbalisté z akademie Ivana Mráze. Od těch úplně nejmenších po dorostence. Kolem 50 dětí trénují tři koučové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý reprezentant a stříbrný medailista z OH v Tokiu Ivan Mráz si v Kostarice zpestřuje důchod provozem fotbalové akademie. Natáčel Jan Kaliba

„Je to rekreační středisko nějaké firmy. Je to velmi udržované na dost solidní úrovni,“ říká Ivan Mráz.

I v 74 letech se občas ujme tréninku osobně, takže vedle přivýdělku k důchodu je pro něj tato fotbalová škola motorem, který ho nutí žít aktivně a radovat se z hemžení malých sportovců. Také ale vede i k nekonečnému kroucení hlavou nad povahou Kostaričanů, mezi které poprvé přijel už v roce 1979.

„Jsem na ně moc kritický, oni to nesnesou. Musíš mluvit sladce, medovým hláskem. Když zařveš: ‚Hele tohle nedělej, takový hovadiny‘, tak brečí, tatínek přijede, maminka přijede a řeknou: Nekřičte na moje děti,“ vysvětluje Ivan Mráz.

Ale najdou se i výjimky. Někteří rodiče, jako třeba Marco Rodriguez, posílají své děti do akademie bratislavského rodáka právě kvůli tomu, aby si osvojily, co je kostarické povaze cizí.

V Alajuele se trénuje až do soumraku | Foto: Jan Kaliba

„Nejde jen o fotbalový trénink, ale i o formování hodnot. Tady do sebe dostanou disciplínu a kromě toho i prvky fotbalové taktiky. Líbí se mi, jak Don Ivan tuto školu vede, od jiných místních klubů se liší. My Kostaričané prostě nejsme zvyklí plnit úkoly, být zodpovědní. Tato akademie právě toto kluky učí a navíc - její šéf má charisma!“

„Když vidím, že je kluk dobrý, že má zájem, má pár tréninků a pozoruju ho, tak mu dám buď 50 procent slevu a mám také dva tři, kteří jsou tady zadarmo. Bryan Ruiz v reprezentaci také prošel mojí školou a byl z chudé rodiny, také tady byl zadarmo,“ dodává Ivan Mráz, který ve své akademii vychoval i několik loňských čtvrtfinalistů mistrovství světa.

I tak ale k perspektivě zdejšího fotbalu a masovějšímu odchodu Kostaričanů do předních evropských klubů zůstává skeptický.

Jan Kaliba, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme