Rathův spis dostal Vrchní soud, odvolání bude řešit soudce Zelenka

Spis nepravomocně odsouzeného exposlance Davida Ratha má už na stole Vrchní soud v Praze. Ten bude řešit odvolání Ratha, manželů Kottových nebo spolupracující obviněné Ivany Salačové. Případ si tak po pěti měsících od rozsudku nad Rathem přebírá odvolací soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Odvolání aktérů kauzy Rath bude řešit soudce Pavel Zelenka. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

„Dostal to senát doktora Pavla Zelenky. Jestli to budou řešit samostatně, nebo každou zvlášť, to teď skutečně nevíme. Senát se o tom musí nejdříve poradit,“ uvedl Fořt.

Soudce Zelenka měl na stole například kauzu H-System. Jedinou neznámou je teď, jaký státní zástupce bude stát proti Rathovi a dalším, kteří se odvolali.

Jméno nástupce žalobce Petra Jiráta zatím šéfka pražského vrchního státního zastupitelství Lenka Bradáčová neřekla.

Stížnost na podjatost zamítnuta

Vrchní soud dnes podle serveru Lidovky.cz zamítl Rathovu stížnost na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který ho letos poslal nepravomocně na 8,5 roku do vězení za korupci.

Námitka se týkala příbuzenství soudce a jeho strýce, advokáta Michala Pacovského. Rath tvrdí, že mu advokát nabídl obhajobu a exposlanec mu udělil plnou moc. Advokát ale druhý den soudu oznámil, že mohl být oklamán a zastupování Ratha odmítl.

Soud proto Rathovi přidělil právničku ex offo Marcelu Ondřejovou. Advokátka poté namítala, že se měl soudce Robert Pacovský kvůli svému strýci Michalovi z jednání soudu vyloučit rovnou.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

mka, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme