Některé obce mají na daních z nemovitostí až desítky tisíc korun. Díky průmyslu

Rozdíly mezi příjmy českých obcí a měst z daní z nemovitostí mohou být i čtyřicetinásobné. Dokládá to studie společnosti Czech Credit Bureau. Některé obce získávají ročně z daní z nemovitostí i desítky tisíc korun na obyvatele. Jsou to sídla, která mají v sousedství elektrárnu, důl, případně rozsáhlé firemní a rekreační areály.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chladící věže Chvaletické elektrárny

Chladící věže Chvaletické elektrárny | Foto: Martin Vonka

Důvodem rozdílu je konstrukce daně z nemovitých věcí, jejíž výnos jde obci. Liší se podle počtu obyvatel z posledního sčítání lidu, takže větší obce mají vyšší daně ze staveb i z pozemku.

„Obec však má ještě možnost obecně závaznou vyhláškou navýšit daň ze všech nemovitých věcí na území celé obce prostřednictvím takzvaného místního koeficientu, kterým se násobí daňová povinnost poplatníka za jednotlivé druhy nemovitostí. Místní koeficient může nabýt hodnoty dva, tři, čtyři nebo pět,“ popisuje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Jestliže je tedy na území třeba malé obce nějaký velký průmyslový nebo rekreační objekt, pak je její výnos daně z nemovitých věcí na obyvatele hodně vysoký. Velký vliv má přitom daň, kterou platí podnikatelé.

„Platí se z výměry, tudíž nezávisí na tom, jestli je podnikatel ziskový, nebo není, prostě platí danou částku. Když se podíváme na koeficienty, od nejmenších obcí k největším stoupají, ale v přepočtu na obyvatele se ukazuje, že mnohem větší vliv má podíl obydlí k rekreaci a případně k podnikatelským aktivitám,“ dodává analytička Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Nejvyšší výnos daně z nemovitých věcí přepočtený na obyvatele má dlouhodobě obec Trnávka na Pardubicku, na jejímž katastrálním území se nachází elektrárna Chvaletice. Zatímco podobně velké obce mají průměrný výnos 1400 korun na obyvatele, v Trnávce se dlouhodobě pohybuje kolem 42 tisíc.

Následují obec Volevčice na Mostecku, kde je to 37 tisíc korun na obyvatele kvůli elektrárně Počerady, a 37 tisíc má i Temelín na Českobudějovicku. Zajímavé příjmy mají také Čestlice u Prahy díky rozsáhlé nákupní zóně.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme