Ukrajinská důstojnice Savčenková má pronést závěrečnou řeč před ruským soudem

Proces s ukrajinskou důstojnicí Naděždou Savčenkovou míří k závěru. Pokud jí to zdravotní stav umožní, má dnes před ruským soudem pronést závěrečnou řeč. Savčenková od minulého týdne drží suchou hladovku na protest proti soudním průtahům. Hrozí jí 23 let vězení za údajný podíl na smrti dvou ruských novinářů v Donbasu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadija Savčenková naslouchá svému právníkovi Iljovi Novikovovi

Nadija Savčenková naslouchá svému právníkovi Iljovi Novikovovi | Zdroj: ČTK

Osvobození Nadi Savčenkové požadovalo v Moskvě několik desítek demonstrantů. Policie asi 30 lidí zadržela za nepovolené shromažďování.

K propuštění ukrajinské důstojnice vyzvaly evropské země i Spojené státy. Americký ministr zahraničí John Kerry prohlásil, že proces porušuje minské mírové dohody.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová na sociálních sítích odpověděla, že v minských dohodách se o Savčenkové nic nepíše a Spojené státy by neměly zasahovat do soudních procesů v cizích zemích.

Ukrajinská pilotka Naděžda Savčenková je v ruské vazbě od června 2014. Je obžalovaná z vraždy dvou ruských novinářů, z pokusu o vraždu a z nezákonného překročení ruských hranic. Podle Moskvy jako příslušnice dobrovolnického praporu v Donbasu na východě Ukrajiny úmyslně navedla minometnou palbu na skupinu neozbrojených civilistů a novinářů, kteří byli na kontrolním stanovišti separatistů.

Savčenková všechna obvinění od počátku kategoricky popírá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím poté, co ji zajali proruští separatisté. Ruský prokurátor požaduje pro ukrajinskou pilotku 23 let vězení.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme