Únosce egyptského letadla se na Kypru vzdal úřadům, výbušninu u sebe neměl

Drama na letišti v kyperské Larnace je u konce. Po několika hodinách se kyperským úřadům vzdal muž, který unesl letadlo společnosti EgyptAir se 60 cestujícími mířící z Alexandrie do Káhiry. Únosce neměl u sebe výbušninu, ale s atrapou donutil pilota spoje z Alexandrie do Káhiry, aby přistál v kyperské Larnace. Policie údajně už během vyjednávání tušila, že muž nemá u sebe trhavinu. Kvůli bezpečnosti rukojmích ale nezasáhla. Únosce Airbusu A 320 s více než 80 lidmi na palubě se po několika hodinách sám vzdal. Všichni rukojmí jsou v pořádku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyperské úřady únosce identifikovaly jako Sajfa Addína Mustafu

Kyperské úřady únosce identifikovaly jako Sajfa Addína Mustafu | Zdroj: Reuters

Před 14. hodinou letadlo opustili poslední cestující - nejprve to byla pětičlenná skupina a pak ještě další tři lidé. Samotný únosce se objevil s rukama nad hlavou. Posledních 7 lidí držel v letadle několik hodin. Byli to kapitán, spolupilot, jedna letuška, člen bezpečnostní agentury a tři cestující.

Podle nejnovějších zpráv je únoscem Egypťan. Ministerstvo zahraničí ho dříve identifikovalo jako Sajf Addína Mustafu. Ještě předtím egyptská média spekulovala o tom, že je to Ibráhím Samáha, univerzitní profesor veterinární medicíny v Alexandrii, který chtěl údajně získat azyl a spojit se svou exmanželkou.

Egyptský premiér Šeríf Ismaíl oznámil, že únoscem je skutečně Egypťan, který chtěl kontaktovat úřady Evropské unie, nebo chtěl odletět na jiné letiště. Teď ho podle premiéra Islmáíla budou vyslýchat na Kypru.

Kyperská státní média později informovala, že únosce údajně požaduje propuštění ženských vězenkyň v Egyptě, úřady ani jedné ze zúčastněných zemí ale tuhle informaci zatím nepotvrdily.

Unesený stroj Airbus A320 letěl z Alexandrie a na jeho palubě bylo přes 50 lidí. Kromě Egypťanů také Američané, Britové, Nizozemci, Belgičané a jeden Ital. Po přistání v Larnace je únosce propustil.

Z Alexandrie stroj odstartoval v půl sedmé místního času do Káhiry. Ve vzduchu byl necelou hodinu, v půl deváté posádka požádala kontrolní věž o nouzové přistání na Kypru, o dvacet minut později získala povolení a přistála na letišti v Larnce.

Pro propuštěné rukojmí už z Egypta odstartoval speciál, který by je měl dovézt zpět do Káhiry, kam původně mířili. Letiště v Alexandrii se mezitím vrátilo do běžného provozu. Kyperská Larnaka zatím lety odklání na okolní letiště, např Pafos.

Snímek zachycuje osoby opouštějící unesený letoun na letišti v Larnace | Foto: Reuters

Únosce egyptského letadla se v Larnace vzdal a byl zatčen | Foto: Reuters

Trasa uneseného letadla | Foto: ČTK

Únosce egyptského letadla prý žádá propuštění vězněných žen

Číst článek

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme