Vědci skenují stěnu Tutanchamonovy hrobky, s vrtáním vyčkávají

Archeologové v Tutanchamonově hrobce v egyptském Luxoru provedli další fázi radarového snímkování. Za zdobenými stěnami se zřejmě nacházejí další dvě místnosti, které jsou zcela nepřístupné. Průzkum vede britský egyptolog Nicholas Reeves. Věří, že by neznámé prostory mohly být hrobkou královny Nefertiti. Výsledky zatím posledního snímkování zveřejní egyptské úřady příští týden.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vědci znovu skenují Tutanchamonovu hrobku

Vědci znovu skenují Tutanchamonovu hrobku | Zdroj: Reuters

Egyptský ministr památkové péče Chálid Inání zdůrazňuje opatrný a přísně vědecký postup při zkoumání hrobky.

„Příští snímání provedeme 8. května. Pokud přinese stoprocentní jistotu, že za severní stěnou hrobky je další prostor, vyvrtáme z místnosti otvor o průměru pouze jednoho palce, abychom se do toho prostoru mohli podívat," oznámil Chalíd.

Skryté prostory v Tutanchamonově hrobce jsou potvrzeny. Možná je tam pohřbena Nefertiti

Číst článek

I pouhý náhled do neznámých dutin ale bude problematický. Stěny Tutanchamonovy hrobky jsou totiž celé pokryté vzácnou výzdobou. Skryté prostory také mohou být jen nedostavěnou částí Tutanchamonova komplexu.

Královna Nefertiti, Tutanchamonova nevlastní matka, je považována za jednu z nejkrásnějších a nejmocnějších žen starověkého Egypta. V roce 1912 byla objevena její známá busta, kterou vystavuje muzeum v Berlíně.

Místo jejího posledního odpočinku je ale archeologům dosud neznámé.

Štěpán Macháček, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme