OSN začala vybírat nového generálního tajemníka. Funkci by mohla poprvé zastávat žena

Stálí zástupci členských států OSN vybírají nového generálního tajemníka. V New Yorku začalo třídenní slyšení kandidátů. Vítěz po 10 letech vystřídá Pan Ki-muna. Poprvé v historii by funkci mohla zastávat žena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon označil kroky Pchjongjangu za destabilizující

Generální tajemník OSN Pan Ki Moon označil kroky Pchjongjangu za destabilizující | Zdroj: Reuters

Seznam kandidátů na šéfa OSN je poprvé veřejný. Celkem se o post hlásí osm lidí.

Polovinu tvoří ženy, včetně třeba bývalé novozélandské premiérky Helen Clarkové. Kandiduje také například bývalý prezident Slovinska Danilo Türk.

Jeden po druhém musejí předstoupit před stálé zástupce 193 členských států OSN. Mají deset minut na to, aby přednesli svoji vizi. Následující dvě hodiny odpovídají na otázky velvyslanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

OSN začala vybírat nového generálního tajemníka. Funkci by mohla poprvé zastávat žena. Téma pro Štěpána Sedláčka

Na uchazeče míří z pléna dotazy, které se týkají například klimatických změn, izraelsko-palestinského konfliktu, rozvojové pomoci, genderové rovnosti nebo role mírových sil OSN.

Volba generálního tajemníka OSN začne v červenci a potrvá až do srpna. Hlavní slovo má stále Rada bezpečnosti na neveřejných setkáních. Tato patnáctičlenné uskupení nominuje tajemníka v září a předloží ho plénu OSN, které ho musí potvrdit prostou většinou.

K rozhodnutí Rady bezpečnosti je ale třeba nejméně devíti hlasů včetně pěti stálých členů. Čína, Francie, Rusko, Británie a Spojené státy tak mají při výběru právo veta.

Generální tajemník mimo jiné předkládá témata k projednání Valnému shromáždění. Upozorňuje také Radu bezpečnosti na situace, které ohrožují mezinárodní bezpečnost.

Sídlo OSN v New Yorku, Organizace spojených národů | Foto: Reuters

Řešení mezinárodních konfliktů je podle Radany Makariusové z Metropolitní univerzity také jedna z hlavních rolí tohoto nezávislého diplomata.

„Jeho role by měla být zcela nezávislá a je zejména symbolickou postavou celé OSN,“ popisuje Makariusová.

Současný, v pořadí osmý šéf OSN a někdejší jihokorejský ministr zahraničí Pan Ki-mun opustí na konci roku post generálního tajemníka po dvou pětiletých funkčních obdobích. Jméno nového šéfa OSN by mohlo být známo už v říjnu.

Anna Jadrná, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme