Ropákem roku se znovu stává ministr Mládek, Zelenou perlu získal Vladimír Dlouhý

V anketě o antiekologický čin Ropák roku znovu zvítězil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Prvenství si vysloužil prolomením těžebních limitů hnědého uhlí v lomu Bílina. Anketu o nejhloupější výrok v oblasti životního prostředí pak vyhrál prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý za komentář k jaderné elektrárně Dukovany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Patrik z hnutí Děti Země vyhlásil Ropákem roku 2015 ministra Mládka

Miroslav Patrik z hnutí Děti Země vyhlásil Ropákem roku 2015 ministra Mládka | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Ministr Mládek získal minulého Ropáka roku za snahu o prolomení limitů, což se mu posléze povedlo. Obhajobou vítězství, první za 24 ročníků ankety, si podle předsedy sdružení Děti země Miroslava Patrika vysloužil titul "veleropák".

„U pana Mládka je zajímavé to, že loni prosazoval některé koncepční materiály a letos opravdu v tom znění, jak byly navrženy, se schválily českou vládou. To znamená prolomení územních limitů, energetické koncepce a akční plán jaderné energetiky,“ vysvětluje Patrik.

Kvůli Mládkově snaze padly limity, které odhlasovala vláda v roce 1991, aby zastavila devastaci přírody v severních Čechách.

Celkem bylo v soutěži o Ropáka roku 2015 dvanáct nominací, do finále se tedy dostali všichni.

„Z toho bylo pět ministrů české vlády, ale byly tam i lokální osoby, úředníci, například ze Středočeského krajského úřadu,“ dodává Miroslav Patrik.

Cenu Zelená perla 2015 získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý za komentář ke studii o jaderné elektrárně Dukovany. Výrokem prý popřel sám sebe.

„Vždycky je to poměrně složité interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný," prohlásil.

Vítězové anticen Ropák roku a Zelená perla roku | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme