Odkud jsme se vzali my Evropané?

19. květen 2016

Moderní lidé přišli do Evropy asi tak před 45 tisíci lety. Nová studie dokládá, že po poslední době ledové se i na naše území vracely populace, které tu už jednou byly.

Jedna kultura moderních lidí osídlila Evropu před 33 tisíci lety, další, známá i z našich zeměpisných šířek, se tu objevila před 19 tisíci lety.

„Evropa je terčem migrací už od pravěku,“ vysvětluje antropolog Viktor Černý, který zkoumal kosterní pozůstatky paleolitických lovců a sběračů.

Připomíná, že když přišli před 45 tisíci lety do Evropy první moderní lidé, už měli za sebou křížení s neandertálci. Ti také tou dobou ještě v Evropě žili.

Návrat populací

Původně vědci předpokládali,, že se v Evropě různé populace Homo sapiens střídaly.

Nová studie publikovaná týmem vědců z několika zemí světa dokládá, že moderní lidé, kteří do Evropy přišli z jihovýchodu, zřejmě nevytlačili “starousedlíky” úplně.

Genetický rozbor koster z belgické jeskyně Goyet prokázal, že vracející se lidé z této části Evropy neodešli úplně. Jen se na pár tisíc let “uklidili,” například na Iberský poloostrov.

„Byli to trochu jiní lidé, než ti, kteří tu zůstali a navzájem se začali se mísit,” vysvětluje antropolog.

Asijští pastevci

Vracet z jižních krajů se moderní lidé začali až poté, co začal ledovec ustupovat na sever.

Poslední doba ledová vrcholila před 18-23 tisíci lety, návraty autoři studie datují do období před 15 000 lety.

Před asi tak 9000 lety pak do Evropy začali přicházet z Blízkého východu první zemědělci a před 4500 lety k pestrosti evropských genomů přispěli pastevci z asijských stepí.

autor: mam
Spustit audio