V Česku začíná sezona jahod, úroda ale bude menší než loni

První české jahody se začaly sklízet už na konci května. Hlavní sezona ale začíná až nyní. Letošní úroda jahod bude podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka menší než ta loňská.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jahody vyžadují adekvátní péči zahradníka

Jahody vyžadují adekvátní péči zahradníka | Foto: Fotobanka Pixabay

„Letošní rok není úplně příznivý. Část porostů jahodníků poškodily mrazy z konce dubna a také jsme v posledních dnech zaznamenali nějaké menší ztráty i kvůli krupobití,“ vysvětluje Ludvík.

„Krupobití i mírnějšího rázu má pro jahody, které začínají červenat a jejich plody jsou měkké, fatální následky. Plody začnou zahnívat,“ upřesňuje.

Výkyvy počasí jsou podle něj v posledních letech stále častější. Pěstování jahod tak postihují jak srážky a krupobití, tak i dlouhodobé sucho. Bránit se proti tomu je prý ale docela složité.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku začíná sezona jahod. Úroda ale bude podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka menší než loni

„Co se týká intenzivních dešťů, tak u pěstování jahodníků je zvykem, že se většinou nastýlá slámou, přes kterou voda proteče a nedochází ke znehodnocení plodů,“ popisuje předseda Ovocnářské unie a dodává:

„Někteří pěstitelé také částečně přesouvají produkci do krytých tunelů. Nicméně je to poměrně drahé.“

Rizikovost produkce je tak podle něj vysoká a českých pěstitelů ubývá. Většina jahod se ale dováží a ceny se v posledních letech nezvyšují.

„Více než 80 procent toho, co se spotřebuje, se dováží. Naše produkce je tak ve vztahu ke spotřebě už velmi malá. Jahody se sem v zimním období dováží ze severu Afriky nebo ze Španělska. Největším producentem jahod ve střední a východní Evropě je Polsko, podléháme proto velmi tvrdé konkurenci,“ uzavírá Martin Ludvík.

Anna Jadrná, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme