Thajská policie našla v turisty oblíbeném buddhistickém chrámu 40 mrtvých tygřat

V thajském buddhistickém chrámu, který turisté navštěvovali kvůli procházkám mezi krotkými tygry, policie při razii našla 40 mrtvých tygřat. Úřady v pondělí začaly zvířata z areálu odvážet. Oblíbená atrakce je proto teď pro veřejnost uzavřená a mniši čelí obvinění z týrání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajské úřady evakuují tygry z takzvaného tygřího chrámu kvůli podezření z týrání

Thajské úřady evakuují tygry z takzvaného tygřího chrámu kvůli podezření z týrání | Zdroj: Reuters

Mrtvá tygřata objevila policie v mrazáku společně s částmi těl dalších zvířat. Podle informací, které úřady poskytly médiím, zatím není jasné, proč je tam mniši měli.

Zatím se podle britské BBC podařilo z chrámu odvézt asi 40 živých tygrů. Zbývá tedy evakuovat ještě zhruba stovku šelem. Do akce se zapojila tisícovka ochránců zvířat a evakuace by měla skončit koncem týdne.

Ztěžuje jí fakt, že dospělí tygři váží až 300 kilo a každý se musí před převozem uspat. Úřady už pro všechny šelmy našly nový domov, a to ve státních rezervacích nebo záchranných stanicích.

Mniši, kteří čelí obvinění z nezákonného chování divoké zvěře, z týrání zvířat a obchodování s nimi v chrámu zatím zůstávají. Podle médií nečinně přihlížejí evakuaci, ze začátku se ale převozu pokoušeli zabránit. Veškerá obvinění popírají.

Dlouhodobé podezření z týrání

Takzvaný tygří chrám thajské úřady podezřívaly z týrání zvířat už dlouho. Podle zástupce šéfa thajského ministerstva pro národní parky se pokoušeli věc s mnichy řešit. Jednání ale prý nikam nevedlo.

„Tentokrát máme soudní příkaz k razii, kterému se chrám nemůže nijak bránit. Dřív jsme mnichy žádali o spolupráci, ale to nefungovalo," řekl.

Chrám lákal návštěvníky na procházku mezi krotkými šelmami na řetězech. Lidé se s nimi mohli fotit nebo je i krmit, a to za poplatek. Právě tuto praxi ochránci zvířat dlouhodobě kritizovali a úřady ji zakázaly.

Kontrola už loni v chrámu objevila nelegálně držené šakaly, zoborožce a medvědy. O tygry se úřady s chrámem přetahují už od roku 2001.

Někteří turisté, kteří se teď do chrámu vrátili jako dobrovolníci, říkají, že tygry patrně drželi pod vlivem utlumujících látek.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme