Pomáháte šířit propagandu na sítích. Pozůstalí po oběti terorismu v Paříži žalují Google, Facebook a Twitter

Rodina americké studentky, která byla zabita během loňských teroristických útoků v Paříži, se rozhodla zažalovat společnosti Twitter, Facebook a Google. Podle deníku Washington Post si pozůstalí stěžují na to, že firmy poskytly „materiální podporu“ hnutí Islámský stát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální sítě. Ilustrační foto

Sociální sítě. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Koordinované útoky připravily v listopadu o život 130 lidí. 23letá Nohemi Gonzalezová byla jedinou obětí americké národnosti.

Její otec Reynaldo se tento týden obrátil na soud v Severní Kalifornii. Vadí mu, že všechny tři platformy „vědomě dovolily teroristické skupině Islámský stát, aby využívala jejich sociální sítě jako nástroj k šíření extremistické propagandy, zajišťování finančních prostředků a k náboru rekrutů“.

Takzvaný Islámský stát aktivně vystupuje jak na Facebooku, tak na Twitteru, přestože obě firmy v minulosti zrušily účty napojené na teroristické organizace. Společnosti Google se žaloba týká coby vlastníka platformy YouTube. Na té islamisté zveřejňují propagandistická videa i záznamy poprav.

„Google, Twitter a Facebook poskytují Islámskému státu potřebnou infrastrukturu i materiální podporu k páchání teroristických útoků,“ konstatoval právník rodiny Keith Altman.

„Tyto společnosti nedělají dost proto, aby zabránily teroristům v používání svých sociálních sítí,“ dodal. Platformy podle Altmana dostatečně nechrání své uživatele. Když je nějaký problematický účet deaktivován, bez velkých problémů místo něj vznikne jiný.

Facebook, Google a Twitter ale může ochránit zákon z roku 1996, podle něhož nejsou provozovatelé webových stránek zodpovědní za obsah, který na nich uživatelé publikují.

Společnosti Facebook i Twitter se proti obvinění ohradily, Google se k probíhajícímu sporu odmítl vyjádřit.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme