Britský parlament se schází na mimořádné schůzi, aby uctil památku Jo Coxové

Na mimořádné schůzi se odpoledne sejdou členové britského parlamentu. Chtějí vzdát hold své kolegyni, labouristické poslankyni Jo Coxové, jejíž násilná smrt minulý čtvrtek dokonce zastavila kampaň před unijním referendem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo před parlamentem v Londýně, kam lidé chodí uctít památku Jo Coxové

Pietní místo před parlamentem v Londýně, kam lidé chodí uctít památku Jo Coxové | Zdroj: Reuters

Mimořádné je už to, že se obě komory parlamentu sejdou, protože zákonodárný sbor měl mít až do unijního referenda volno.

Poslanec Konzervativní strany Jason McCartney, který zavražděnou poslankyni dobře znal, navrhl, aby se členové Dolní sněmovny dnes rozesadili bez ohledu na stranickou příslušnost a ukázali tak, že dnes má zůstat partajní politika někde v dáli.

Byť se tento návrh těšil všeobecné podpoře, nakonec se podle posledních informací BBC realizovat nebude. Jednotu mezi poslanci různých stran chtějí zákonodárci demonstrovat tím, že po krátkém zasedání společně půjdou do kostela svaté Markéty na smuteční bohoslužbu.

Přítomné poslankyně dnes mají být oděné do pestrých barev britských sufražetek, hlavně prý budou mít šátky s dominující fialovou barvou. Pro BBC zavzpomínala na svoji kolegyni a kamarádku jiná labouristická poslankyně Lucy Powellová.

„Přátelé a rodina Jo chtějí, aby její odkaz žil dál. Částečně prostřednictvím fondu, který narychlo vznikl a kam lidé za dva dny poslali už 750 000 liber. Peníze půjdou charitám a projektům, které Jo podporovala.“

„Ve středu, tedy v den, kdy by se Jo bývala dožila 42 let, pořádáme současně na různých místech po světě vzpomínkové akce pod heslem 'Je toho víc, co nás spojuje, než co nás rozděluje'. To bylo téma prvního projevu, který Jo pronesla v parlamentu,“ zmínila Powellová.

Britští politici si předsevzali, že po smrti Coxové má být zbytek kampaně před unijním referendem smířlivější, klidnější a bez osobních útoků. Většina politiků to prozatím dodržuje.

Vypadá to ale, že v posledních minutách z tohoto trendu vybočil předseda strany UKIP Nigel Farage, který v interview pro stanici LBC obvinil premiéra Camerona a jeho tábor ze snahy využít smrt Jo Coxové k udržení Británie v Evropské unii.

Hodně se také řeší i protiimigrační billboardy, které pro závěrečnou fázi kampaně UKIP připravil a od kterých se hlavní postavy kampaně pro vystoupení Británie z EU distancovaly.

Mimochodem spisovatelka J.K. Rowlingová označila v novém textu na svém webu kampaň před referendem za vůbec nejšpinavější v britské politice, jakou zažila.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme